Hlavní obsah

Rowlingová neopisovala, rozhodl soud

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký soud odmítl nařčení z plagiátorství týkající se čtvrtého dílu Harry Pottera od J. K. Rowlingové, uvedla BBC. Podobný soud už se dříve konal v Londýně.

Článek

Podle správců dědictví zesnulého autora Adriana Jacobse se čtvrtý Harry Potter až příliš podobá starší knížce The Adventures of Willy the Wizard (Dobrodružství kouzelníka Willyho). Soudkyně Shira Sheindlinová ale ve svém odůvodnění napsala, že mezi díly jsou velké rozdíly, a to jak ve stylu, tak v obsahu.

Americký vydavatel Harry Pottera, firma Scholastic, vyjádřil spokojenost nad rozhodnutím soudkyně.

"Rychlé zamítnutí ze strany soudu podporuje náš názor, že případ byl bezpředmětný a srovnání kouzelníka Willyho s Harrym Potterem bylo absurdní," sdělil mluvčí Kyle Good. "Scholastic bude nadále tvrdě odporovat takovým svévolným tvrzením, která zpochybňují originalitu Harryho Pottera."

Autor knížky o kouzelníkovi Willym Adrian Jacobs zemřel v roce 1997, jeho kniha vyšla už v roce 1987. Když se dědicové soudili v podobném sporu s vydavatelstvím Bloomsbury, Rowlingová prohlásila, že o knížce pana Jacobse nikdy neslyšela. Britský soudce tehdy řekl, že tvrzení žalobců jsou nepravděpodobná, ale odmítl žalobu zcela zamítnout.

Knížek o Harrym Potterovi se prodalo celosvětově asi 400 miliónů výtisků a následně vydělaly další miliardy dolarů i filmové verze.

Reklama

Výběr článků

Načítám