Hlavní obsah

Gramofonové desky jdou v USA na dračku, zatímco CD odcházejí

Novinky, Stanislav Dvořák

Před dvaceti lety to vypadalo, že staromódní vinyly definitivně končí, ale opak je pravdou. Gramofonové desky jsou dokonce na vzestupu, v minulém roce prodej v USA stoupl o 14 procent, uvedla společnost Nielsen Soundscan.

Foto: Profimedia.cz

Abbey Road od Beatles po 42 letech zase boduje.

Článek

Přestože celkový prodej hudebních alb klesl loni o 12,8 procent, gramofonových desek se to vůbec netýká. V Americe se loni prodalo 2,8 miliónu desek, což je nejvíce od roku 1991.

Zapomeňte na Lady Gaga 

Jde ovšem o velice specifický trh, kde komerční trháky jako Madonna a Lady Gaga nemají šanci. Zákazníci jsou nároční fanoušci, kteří se o hudbu skutečně zajímají a jsou ochotni zaplatit hodně peněz za alternativní interprety jako The Black Keys, Arcade Fire a Radiohead. Hodně se prodává i rocková klasika (Beatles, Jimi Hendrix, Pink Floyd, Metallica či Bob Dylan). Vůbec nejprodávanějším vinylem se v roce 2010 stala slavná beatlesácká Abbey Road pocházející z roku 1969.

Trend se evidentně netýká jen USA, v řadě obchodů a bazarů v ČR se můžete setkat s nabídkou gramofonových desek, a to jak starých, tak nově vyrobených. Nové desky jsou zpravidla dražší než CD.

Reklama

Výběr článků

Načítám