Hlavní obsah

V Brně i přes projevy nevole uvedou divadelní hru o Maškové a Štaidlovi

Právo, jaš

Národní divadlo Brno uvede 28. ledna premiéru původní hry Zaslíbení aneb Balada o lásce a smrti Hany Maškové a Jiřího Štaidla. Mapuje životy dvorního Gottova textaře Jiřího Štaidla, který zemřel v roce 1973 ve třiceti letech, a krasobruslařky Hany Maškové, jež zahynula ve dvaadvaceti letech při autonehodě o rok dříve.

Článek

Hra bude uvedena i přesto, že se proti jejímu zařazení do repertoáru divadla postavil Štaidlův bratr Ladislav.

Autory hry jsou Lenka Plachá a Marek Hladký, režisérem Zdeněk Plachý. Štaidla ve hře ztvární Ján Jackuliak, v roli Maškové budou alternovat Klára Apolenářová a Jana Štvrtecká.

Na internetových stránkách Národního divadla Brno je rozhovor Pavla Juráše s uměleckým šéfem Mahenovy činohry a režisérem představení Zdeňkem Plachým. Ten se v něm vyjadřuje i k nevoli, se kterou uvedení hry o svém bratrovi přijal hudební skladatel Ladislav Štaidl.

Na scéně se objeví Gott i Svoboda

„Ladislav Štaidl by rád viděl příběh svého bratra na jevišti jako takovou úsměvnou oddechovou hříčku bez politických souvislostí. Snažím se mu vysvětlit, že Zaslíbení jsou balada a že na půdě Národního divadla musí mít příběh určité parametry, určitou úroveň, na kterou jsou diváci zdejšího divadla zvyklí,“ řekl Plachý.

Na otázku, co se stane, když se divadlo se Štaidlem nedohodne, odpověděl: „Tak se nic nestane. On není ani autorem scénáře, ani nemá patent na příběh Hany Maškové a Jiřího. Na tu dobu se lze dívat různou optikou. V podstatě je to tak, že co člověk, to jiné vidění světa, skutečnosti.“

Na scéně se ve hře objeví i postavy zpěváka Karla Gotta, skladatele Karla Svobody a publicisty Jiřího Černého. Právě Černý je pro autory hry garantem historické přesnosti. Patronem představení je Jiří Suchý.

„Nemůžeme mít lepší garanci, než jsou tito pánové, kteří Jiřího Štaidla znali,“ uvedl spoluautor hry Marek Hladký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám