Hlavní obsah

Jazzman Ondřej Pivec: Místo školy mám teď kostel

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jazzový varhaník Ondřej Pivec žije ve Spojených státech a při návštěvě Prahy se v rozhovoru zmínil o tom, že má místo školy kostel.

Článek

Po dvou pražských prosincových koncertech s Organic Quartetem jste se vrátil do USA?

Hned po koncertech jsem musel do New Yorku, kde teď působím. Mám tam totiž práci v jednom kostele v Harlemu, takže o Vánocích a na Silvestra jsem hrál na bohoslužbách.

Jak vám prospívá americký pobyt?

Velmi. Občas se mi stýská po některých kamarádech, ale celkem úspěšně si je do New Yorku tahám na návštěvy. Místo školy mám teď kostel. Můj pastor je excelentní a velmi zkušený varhaník, a tak mě trénuje. Gospel je hudba na Hammondových varhanách postavená, takže je to makačka. Ale každou středu hrávám jazz s triem baryton saxofonisty Jasona Marshalla.

Chystáte nové americké album?

V prosinci jsme s tímto triem natočili živou desku, která by měla vyjít příští rok. Taky si mě na nahrávku pozval londýnský kytarista Dan Valdman. To mě velmi potěšilo, tady v New Yorku je to známka, že se věci ubírají správným směrem, když si vás volají lidi coby sidemana. Se saxofonistou Karlem Růžičkou, který tu žije 13 let, jsme dali dohromady netradiční trio – on hraje na elektrický saxofon EWI, bubeník má k soupravě ještě elektronické „pady“ a já mám dva syntezátory a elektrické piano.

A vyjde i u nás něco s vámi?

Petr Ostrouchov, ředitel vydavatelství Animal Music, projevil zájem o nahrávku, která by měla vzniknout během tohoto roku. A na konec jara konečně připravujeme vydání záznamu koncertu z léta 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám