Hlavní obsah

Nejmenší český velikán

Novinky, Jiří Žáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prý nám v české literatuře chybějí hrdinové. Národní hrdinové, velikáni, ale přitom Češi jako polena. Jak by nechyběli, když i Záboje, Slavoje a další "rukopisné" reky jsme si ve svém mýtoborectví sami zrušili.

Článek

Vždyť i Jánošíka jsme si museli vypůjčit od Slováků, a tak nám dnes zůstali jen samí antihrdinové, Kondelík, Švejk a spol., které nám naši domácí masochisté čas od času otloukají o hlavy, aby nám připomněli, jak jsme bezvýznamní, zaostalí a degenerovaní, zkrátka neandertálci.

Práce všeho druhu

Ale nenechme se zdeptat, jeden hrdina bez bázně a hany nám přece jen zůstal - Ferda Mravenec! Zdá se vám na hrdinu příliš mrňavý? Copak se brabenec může měřit s reky formátu Odysseova, Artušova, Rolandova? Ferda není dítě mýtických dob, nýbrž počátku 20. století. Nemá v sobě ani bohabojnou pokoru patriarchálních Karafiátových Broučků - překypuje sebevědomou prvorepublikánskou činorodostí: Ferda Mravenec, práce všeho druhu, všechno spravím, všechno postavím, všechno přinesu. Všechno umím a žádné práce se nebojím.

A co řekne, to také splní. Pro milovanou Berušku (která si to ovšem, mrcha proradná, vůbec nezaslouží) ochočí koníka a daruje jí ho i s vozem. Malým plošticím postaví kolotoč, houpačku a autodrom. Pro zábavu mravenčích mrňat hraje divadlo. Když hrozí hlad, pochytá stádo mšic. Vybuduje nejdůmyslnější mraveniště a dokonce jako malý Napoleon v osudové bitvě porazí mraveniště otrokářů a vyžene je z lesa.

Nejmenší akční hrdina

Není to akční hrdina, jaký má být? Energický, vynalézavý, konstruktivní optimista, dobrý kamarád, demokrat každým coulem, ale občas (aby se malým čtenářům svými přednostmi nezprotivil) také uličník, který si rád zarošťačí.

Neměl by nakonec činorodý všeuměl Ferda být patronem českých podnikatelů? Aspoň těch úspěšných. Ti méně úspěšní by se museli spokojit s nezdolným smolařem broukem Pytlíkem, který se nadšeně vrhá do všemožných patálií a katastrof, z nichž vychází poražen, pochroumán, nadšení ho však nikdy neopouští.

Ferdův stvořitel Ondřej Sekora si zaslouží dík všech dětí, kterým pomáhal objevovat svět. Však i takový mistr fantazie, jakým byl Miloš Macourek, o nejmenším českém velikánu prohlásil: Ferda Mravenec - to je hrabě Monte Christo pro nejmenší. A kdo s tím nesouhlasí, tomu by měli za trest naondulovat tykadla!

Blanka Stehlíková, Věra Vařejková, Ondřej J.Sekora: Ondřej Sekora /práce všeho druhu osobnost a dílo, Práh 2003, 240 stran, cena neuvedena

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám