Hlavní obsah

Český filmový rok zahájí Hřebejkova Nevinnost

Právo, Věra Míšková

Už letmý pohled do plánu premiér slibuje, že pokud jde o domácí tvorbu, jsou tu filmy, které k návštěvě kina vybízejí. Ze zahraničí má dorazit i pár očekávaných hitů. Hned první česká premiéra Nevinnost určitě za lístek stojí.

Článek

Petr Jarchovský a Jan Hřebejk přicházejí s dobře propracovaným rodinným příběhem s detektivní zápletkou, v němž uvidíme výborný herecký tým složený z domácích hvězd i méně známých herců. V lednu také přijde dokumentární pohled Ivo Bystřičana do Zambie Doba měděná.

Michel Gondry natočil v USA film Zelený sršeň o nápadu, jak bojovat se zločinem, v němž hrají mj. Seth Rogen a Cameron Diazová. Dále je tu středověká fantasy Hon na čarodějnice s Nicolasem Cagem a Ronem Perlmanem. Milovníci britských filmů se mohou těšit na Další rok, který natočil režisér Mike Leigh, a Johnny Depp hraje ve filmu Cizinec amerického turistu, jehož hravé laškování s cizinkou vede k řadě intrik, hrátek i k nebezpečí.

Do února vstoupíme s Nickyho rodinou, v níž režisér Matej Mináč přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených „Wintonových dětí“. Fimfárum pobaví děti i dospělé do třetice všeho dobrého a je prvním českým animovaným loutkovým 3D filmem. Co znamená Vše pro dobro světa a Nošovic odhalí další dokument Víta Klusáka, groteska „o poli, na němž rostou auta, a továrně, která v Nošovicích přistála jako UFO“.

Western bratří Coenových

Na konec února je pak připraven Ostrov svaté Heleny, příběh zpěváka, který se živil na zaoceánských výletních lodích, takže nepřekvapí, že hlavní roli hraje Laďa Kerndl. Ze světa se těším na Opravdovou kuráž – western z dílny bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem a na Biutiful, další film Alejandra Gonzálese Inarritua (Babel).

A uvidíme, jak pobaví komedie Hezké vstávání o plánovaném comebacku moderátorské hvězdy (Harrison Ford). Cher bude hrát hlavní roli ve Varieté – pokusí se udržet při životě chátrající divadlo.

Březen začne V peřině: magický svět dobrých i zlých snů ožije péčí F. A. Brabce ve formátu 3D s Lucií Bílou, Karlem Rodenem, Bolkem Polívkou a dalšími. Od višní do višní je dokument Jany Borškové o proměnách rodinných vztahů, Autopohádky zase animovaný povídkový celovečerní film na motivy stejnojmenné knížky Jiřího Marka, který natočili Břetislav Pojar, František Váša, Michal Žabka, Libor Pixa a Jakub Kohák.

Koncem března uvidíme, jak se podařil filmový režijní debut Václavu Havlovi. Premiéru bude mít filmová adaptace jeho vlastní divadelní hry Odcházení. Scenárista a režisér Tomáš Houška natočil thriller Labyrint s Lucií Vondráčkovou v roli nedostudované novinářky Renaty a Vlado Štancel slibuje, že Rekvalifikace bude komedie o tom, jak je těžké najít práci, když nejste zrovna mladík plný svěží energie.

Zcela jiného druhu nepochybně budou americké akční sci-fi. Dvě hrané (Světová invaze: Bitva o Los Angeles a Jsem číslo čtyři) a jedna animovaná (Máma mezi Marťany). A uvidíme, jak dopadne výzva v názvu filmu Dennise Dugana Zkus mě rozesmát! Pokoušet se o to budou Jennifer Anistonová, Adam Sandler, Nicole Kidmanová a další.

Poslední březnový týden čeká na diváky také Febiofest.

Pohádka i psychodrama

Duben bude převážně zahraniční, až na konci přijde nová pohádka Zdeňka Trošky Čertova nevěsta. Plánována je též americká komedie Týden bez závazků, v níž dva ženatí kamarádi dostanou od manželek prázdniny, dále Černá labuť, psychodrama Darrena Aranofského z baletního prostředí s Natalií Portmanovou a Vincentem Casselem.

Filmoví příznivci ocení Odnikud někam Sophie Copollové (Ztraceno v překladu) a trochu úsměvu vzbudí romantická komedie Poznáš, až to přijde? s Reese Witherspoonovou.

V květnu zavěsí kolty proklatě nízko scenárista a režisér Vlastimil Peška a vyšle do kin Westernstory, kde hrají Mário Kubec, Veronika Kubařová, Petr Vondráček, Bob Klepl, Pavel Zedníček a další.

Diváci se už teď mohou těšit na další Piráty z Karibiku: na vlnách podivna, přikulí se Kung Fu Panda 2 a vyrazit můžete také na Pařbu ve Vegas 2 s Liamem Neesonem v hlavní roli.

Na přelomu května a června si diváci mohou zajet na Mezinárodní filmový festival filmů pro děti a mládež do Zlína. K datu výročí lidické tragédie bude mít 9. června premiéru film režiséra Petra Nikolaeva Lidice s Karlem Rodenem v roli muže, který jediný přežil, protože byl zavřený za zabití otce.

Z USA se přihrnou Transformers 3 a v nich Shia LaBeouf, dále X-Men: First Class a uvidíme také Last Night, kde manželský pár (Keira Knightleyová a Sam Worthington) podstoupí těžkou zkoušku: muž se vydá na obchodní cestu s atraktivní kolegyní (Eva Mendesová).

Očekávané české filmy

13. 1. Doba měděná

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina 10. 2. Fimfárum: Do třetice

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina 10. 2. Fimfárum: Do třetice všeho dobrého

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina 10. 2. Fimfárum: Do třetice všeho dobrého 17. 2. Vše pro dobro světa

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina 10. 2. Fimfárum: Do třetice všeho dobrého 17. 2. Vše pro dobro světa a Nošovic

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina 10. 2. Fimfárum: Do třetice všeho dobrého 17. 2. Vše pro dobro světa a Nošovic 24. 2. Ostrov svaté Heleny

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina 10. 2. Fimfárum: Do třetice všeho dobrého 17. 2. Vše pro dobro světa a Nošovic 24. 2. Ostrov svaté Heleny 3. 3. V peřině

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina 10. 2. Fimfárum: Do třetice všeho dobrého 17. 2. Vše pro dobro světa a Nošovic 24. 2. Ostrov svaté Heleny 3. 3. V peřině 3. 3. Od višní do višní

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina 10. 2. Fimfárum: Do třetice všeho dobrého 17. 2. Vše pro dobro světa a Nošovic 24. 2. Ostrov svaté Heleny 3. 3. V peřině 3. 3. Od višní do višní 17. 3. Autopohádky

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina 10. 2. Fimfárum: Do třetice všeho dobrého 17. 2. Vše pro dobro světa a Nošovic 24. 2. Ostrov svaté Heleny 3. 3. V peřině 3. 3. Od višní do višní 17. 3. Autopohádky 24. 3. Odcházení

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina 10. 2. Fimfárum: Do třetice všeho dobrého 17. 2. Vše pro dobro světa a Nošovic 24. 2. Ostrov svaté Heleny 3. 3. V peřině 3. 3. Od višní do višní 17. 3. Autopohádky 24. 3. Odcházení 31. 3. Labyrint

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina 10. 2. Fimfárum: Do třetice všeho dobrého 17. 2. Vše pro dobro světa a Nošovic 24. 2. Ostrov svaté Heleny 3. 3. V peřině 3. 3. Od višní do višní 17. 3. Autopohádky 24. 3. Odcházení 31. 3. Labyrint 28. 4. Čertova nevěsta

13. 1. Doba měděná 20. 1. Nevinnost 3. 2. Nickyho rodina 10. 2. Fimfárum: Do třetice všeho dobrého 17. 2. Vše pro dobro světa a Nošovic 24. 2. Ostrov svaté Heleny 3. 3. V peřině 3. 3. Od višní do višní 17. 3. Autopohádky 24. 3. Odcházení 31. 3. Labyrint 28. 4. Čertova nevěsta 12. 5. Westernstory

9. 6. Lidice

No, a to už se přiblíží přelom roku a s ním Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který otevře brány města i kin 1. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám