Hlavní obsah

Op-artové Vasarelyho obrazy vystavují v maďarské Pécsi

– Pécs/Maďarsko

Práce jednoho z hlavních představitelů takzvaného op-artu čili optického umění Victora Vasarelyho nabízí jeho muzeum v maďarské Pécsi. Expozice ve dvou podlažích umělcova rodného domu mapuje jeho dílo po jednotlivých etapách.

Článek

K vidění jsou třeba Vasarelyho slavné zebry, kinetické objekty či známé obrazy s názvem Vega, které dokonale navozují iluzi trojrozměrného prostoru.

Optické umění

Op-art se začal rozvíjet na přelomu 50. a 60. let minulého století. Výtvarníci používali geometrické obrazce. S jejich pomocí a díky různým barevným odstínům dosáhli optické iluze prostoru a pohybu. Tento výtvarný směr našel své využití i v módě, reklamě a designu.

Ikona op-artu Vasarely se narodil v roce 1906 v maďarské Pécsi neboli Pětikostelí jako Gyözö Vásárhelyi. Vyrostl ve slovenských Piešťanech. V Budapešti pak studoval medicínu. Studia ale přerušil a začal se věnovat malířství. Pracoval v dílně blízké německému Bauhausu. V roce 1930 odjel do Paříže, kde působil jako reklamní grafik. Ve Francii se usadil natrvalo. Zemřel v roce 1997.

Koncem 60. let umělec navázal kontakty se svou vlastí a rodištěm. Věnoval mu řadu svých prací. V roce 1976 vzniklo v jeho rodném domě v centru Pécse jeho muzeum. V roce 2010 se po ročních opravách znovu otevřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám