Hlavní obsah

Na veletrhu Svět knihy bude poprvé udělena Cena Jiřího Theinera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na květnovém veletrhu Svět knihy Praha 2011 bude poprvé udělena cena Jiřího Theinera. Vybírat se bude mezi osobnostmi nebo institucemi, které působí v zahraničí a přispívají k šíření a propagaci české literatury. Jiří Theiner byl dlouholetým editorem časopisu Index on Censorship, který se zaměřuje na problematiku svobody slova. O nové ceně informovala Jana Chalupová ze společnosti Svět knihy. Nominace je možné posílat do 15. února 2011.

Článek

Cena Jiřího Theinera bude předána 13. května ve 14 hodin v Autorském sále Průmyslového paláce pražského Výstaviště v Holešovicích. Kandidáty na ocenění mohou navrhovat nakladatelé, knihovníci, univerzitní pracovníci a instituce a média zabývající se literaturou a knižní kulturou.

Nominace musí obsahovat plné jméno navrhované osoby, respektive název instituce, včetně kontaktu na nominovaného a zdůvodnění zásluh. Nominační formulář lze nalézt na webových stránkách Světa knihy.

Cena je spojena s finanční prémií 1000 liber (téměř 30 000 korun). Z navržených jmen a názvů vítěze vybere pětičlenná komise jmenovaná společností Svět knihy, s.r.o. Stálým a čestným členem komise je syn Jiřího Theinera a donátor finanční prémie Pavel Theiner. Předsedkyní komise je vědecká pracovnice Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR Lenka Jungmannová.

Překladatel, který propagoval českou literaturu

Jiří Theiner se narodil v Kolíně 4. listopadu 1926. Od roku 1938 do roku 1945 žil s rodiči ve Velké Británii. Po válce nastoupil v Praze do anglické sekce Československé tiskové kanceláře (ČTK). Po roce 1948 přišel o místo a musel nastoupit do slezských uhelných dolů k útvaru PTP (Pomocné technické prapory). Poté pracoval jako překladatel, v roce 1968 odešel do Británie. Zemřel v červenci 1988.

Theiner ve Velké Británii propagoval českou literaturu. Překládal mimo jiné knihy Ivana Klímy, Ludvíka Vaculíka a Václava Havla.

Reklama

Související témata:

Související články

Necenzurované vzpomínky Pavla Melounka

Dva dny před svou náhlou smrtí dopsal Pavel Melounek knihu Necenzurovaná zpráva o českém filmu. Tři měsíce poté mu ji pokřtili režiséři Vladimír Drha a Zdeněk...

Výběr článků

Načítám