Hlavní obsah

Brněnské scény chystají muzikály, opery i příběh lásky z 60. let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci hudebního divadla ocení první polovinu roku 2011 na brněnských scénách. Mezi hlavní lákadla 25 připravovaných premiér jsou například muzikály Sugar! a Chicago a opery Figarova svatba a Turandot. Očekávání i kontroverze předem budí světová premiéra písničkové činohry Zaslíbení o lásce a smrti krasobruslařky Hany Maškové a textaře Jiřího Štaidla.

Foto: Profimedia.cz

Dietrichsteinský palác, Špalíček a divadlo Husa na Provázku na Zelném trhu

Článek

Příběh slavných a úspěšných milenců Maškové a Štaidla, jejichž život ukončily na začátku 70. let autonehody, si pro činohru Národního divadla v Brně vybral její šéf a režisér Zdeněk Plachý. Představení nabídne známé písně ze 60. let, humor, ale i svědectví o složité době. Přípravy inscenace nelibě nesl hudebník Ladislav Štaidl, bratr zesnulého textaře Jiřího, kterému se příliš nezdá scénář. "Ladislav Štaidl si nejspíš myslel, že to bude lehká konverzační komedie s písničkami, což rozhodně není," řekl spoluautor hry Marek Hladký.

Premiéra Zaslíbení bude 28. ledna a na scéně se objeví třeba postavy zpěváka Karla Gotta, skladatele Karla Svobody a publicisty Jiřího Černého. Právě Černý je pro autory hry garantem historické přesnosti. Patronem představení je Jiří Suchý. "Myslím, že nemůžeme mít lepší garanci než jsou tito dva pánové, kteří Jiřího Štaidla znali," uvedl Hladký.

Muzikály Sugar! a Chicago, které znají i filmoví diváci, uvede v Městském divadle Brno režisér Stanislav Moša. Zatímco Sugar! je volným zpracováním slavného filmu Někdo to rád horké, Chicago je původně divadelní hra, jež se stala předlohou hollywoodského filmového hitu. Chicago se už v divadle v Lidické ulici kdysi hrálo - mělo tu dokonce v roce 1978 svou českou premiéru.

Trapná muka v Huse na provázku

Fanoušky neotřelého činoherního divadla potěší na jaře Divadlo Husa na provázku, kde režisér Jan Mikulášek uvede inscenaci Trapná muka inspirovanou ranou povídkovou tvorbou Karla Čapka ze sbírek Boží muka a Trapné povídky. "Je to často nedoslovné, abstraktní, groteskní, temné, nezatížené pozdějšími Čapkovými manýrami. Byl by to takový zvláštní obraz českého maloměsta," popsal svou představu Mikulášek.

Pro Redutu Národního divadla Brno chystá Mikulášek na červen představení Europeana podle stejnojmenné ironické kroniky 20. století spisovatele Patrika Ouředníka. K jednomu z velkých okamžiků 20. století, první cestě člověka do vesmíru, se vrátí HaDivadlo v představení Gagarin.

První polovina roku 2011 potěší i příznivce divadelního napětí, mystiky a hororů. Městské divadlo na únor připravuje českou premiéru hry Jméno růže podle tajuplné detektivky, jejíž děj situoval Umberto Eco do středověkého kláštera. Stejné divadlo v dubnu uvede komický a zároveň hororový western Měsíční kámen, volně inspirovaný například filmy Quentina Tarantina a různými "pokleslými" filmovými žánry. V květnu pak následuje muzikálová hororová komedie Malý krámek hrůz.

Rodiče s dětmi pozve brněnské Divadlo Polárka na představení Bořík a spol. podle známých dětských knížek Vojtěcha Steklače. Na podobnou cílovou skupinu míří Divadlo Radost s humornou inscenací Pepek Námořník aneb Smyšlená historie s téměř pravdivými fakty, jež bude na programu od ledna. Reduta zařadí na repertoár inscenaci Zahrada inspirovanou dílem Jiřího Trnky.

Nové cesty a nová jména českého divadla možná v dubnu a květnu najde projekt Divadla Husa na provázku. Divadlo vypsalo pro talentované dramatiky soutěž nazvanou Cena Konstantina Trepleva. Sedm nejlepších textů nastudují v podobě scénických črt přední čeští režiséři.

Vybrané premiéry brněnských divadel v první polovině roku 2011
datumnázevpopisdivadlo
21. lednaStvořeníbalet na hudbu oratoria Josepha HaydnaNárodní divadlo Brno
28. lednaZaslíbeníčinohra s písněmi o lásce textaře Štaidla a krasobruslařky MaškovéNárodní divadlo Brno
4. únoraGagarinautorská inscenace o prvním člověku ve vesmíruHaDivadlo
5. únoraSugar!muzikálMěstské divadlo Brno
19. únoraJméno růžečeská premiéra středověké detektivkyMěstské divadlo Brno
25. únoraFigarova svatbaopera W. A. MozartaNárodní divadlo Brno
4. březnaHvězda stříbrného plátnahra Jiřího PokornéhoReduta
18. březnaKonec dobrý, všechno dobrékomedie Williama ShakespearaNárodní divadlo Brno
18. březnaHolubičeská premiéra hry Davida GiesselmannaHaDivadlo
2. dubnaTrapná mukadramatizace povídek Karla ČapkaHusa na provázku
15. dubnaCyrano z Bergeracuklasická hra Edmunda RostandaNárodní divadlo Brno
29. dubnaTurandotčeská premiéra Pucciniho opery s dokomponovaným koncemNárodní divadlo Brno
9. červnaEuropeanadramatizace knihy Patrika OuředníkaReduta
24. červnaScapinova šibalstvíMoliérova komedieNárodní divadlo Brno
25. červnaLa Dafnesvětová premiéra české operyNárodní divadlo Brno
Zdroj: dramaturgické plány a webové stránky divadel

Reklama

Související témata:

Související články

Bulgakovův Maestro a Markétka podle Morávka

Režisér Vladimír Morávek se po hodnocení vývoje v Čechách od šedesátých let do dneška vrátil ke svým oblíbeným ruským autorům. Po Dostojevském se pustil do...

V Dejvicích hrají poker ve tvrďáckém stylu

Dalo si Dejvické divadlo letos hodně na čas, než se jeho ředitelka Eva Měřičková s dramaturgyní Evou Sukovou rozhodly prokázat, že v Praze zůstávají divadlem...

Výběr článků

Načítám