Hlavní obsah

Zlatá slza se v Číně nedražila

Šanghaj/Praha

Jedna z atrakcí českého pavilonu na mezinárodní výstavě Expo 2010, zlatá slza LacrimAu, na aukci v Šanghaji vydražena nebyla. Informovala o tom zástupkyně autora díla Markéta Tintěrová. Originál celé instalace prý kvůli problémům s dopravou a s administrativou nedorazil na místo v požadovaném termínu a nemohl tak být představen. Organizátor aukce chce podle Tintěrové dražbu opakovat, aby se případní zájemci mohli podívat, jak dílo vypadá ve skutečnosti.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Ještě pár vteřin a čínský host bude mít namíchán parfém ze svých emocí.

Článek

Obří zlatá slza letos byla v českém pavilonu součástí instalace s názvem LacrimAu na výrobu osobních parfémů. Instalace pracovala především s city, které člověk prožíval při pohledu na obří zlatou kapku.

Slza se nacházela ve skleněné krychli, do níž směl vstoupit jen každý pětistý návštěvník českého pavilonu. Ve speciálním křesle pak byly při pohledu na kapku snímány jeho reakce, po jejichž vyhodnocení automatická pipetovací stanice namíchala z různých esencí osobní vůni.

Laboratoř se zlatou slzou byla nejsledovanější

Laboratoř se zlatou slzou se stala jedním z nejsledovanějších exponátů českého pavilonu.

Autor slzy Federico Díaz dříve oznámil, že zlatá slza LacrimAu bude mít šest kopií. Původní instalace však prý má zůstat v Praze.

V Šanghaji se minulý čtvrtek měla dražit jedna z kopií. Podle zpráv českých médií byla její vyvolávací cena 30 miliónů korun.

Tintěrová uvedla, že za zpožděním stály komplikace v dopravě způsobené špatným počasím na evropských letištích, ale také překážky spojené s administrativou při vývozu zlata do Číny ke komerčním účelům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám