Hlavní obsah

Výstava Damiena Hirsta v kutnohorské GASK se posouvá na jaro

Právo, Kateřina Farná

Dlouho očekávaná výstava britského umělce Damiena Hirsta, kterou již řadu měsíců chystá Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře, se opět posouvá. Novým termínem má být jaro příštího roku, potvrdil Právu pověřený ředitel galerie Jan Třeštík.

Foto: ČTK

Britský umělec Damien Hirst

Článek

„Snažíme se vyvinout maximální úsilí k tomu, abychom mohli avizovanou výstavu uskutečnit. Po zkušenostech v posledních týdnech si ale nyní netroufám stanovit přesný termín. Oznámím jej ve chvíli, kdy si budu stoprocentně jist,“ řekl Třeštík.

Jako důvody, proč expozice dosud nebyla otevřena, uvedl: „Je jich řada – od náročnosti projektu spojené s nezkušeností typu komplikovaného vyjednávání o pojištění exponátů až po čistě praktické důvody spojené se složením celní jistiny u děl, která jsou zapůjčena ze Švýcarska.“

Třeštík rovněž přiznal, že on a jeho tým neodhadli faktor času. „Při plánování projektu jsme podcenili dostatečné časové rezervy právě pro případ možných komplikací. Ocitli jsme se tak v situaci, kdy nebylo odpovědné ani důstojné výstavu narychlo spouštět ještě v tomto roce,“ dodal.

Žraloci prý budou

Problematické je i financování exhibice tohoto slavného uměleckého provokatéra, jehož díla se ve světových aukcích draží za desítky miliónů dolarů – podle Třeštíka představuje tento projekt více než třetinu ročního rozpočtu GASK. Přípravy se proto neobejdou bez sponzorů. „Kalkulované náklady se pohybují kolem 10 miliónů korun,“ prozradil.

Hirstova souborná výstava by měla obsáhnout třicet šest exponátů, zastoupeny by měly být klíčové celky, včetně kontroverzních žraloků naložených ve formaldehydu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám