Hlavní obsah

Pražské jaro bude s Gustavem Mahlerem i Johnem Malkovichem

Právo, vla
Praha

Již téměř vyprodané jsou oba zahajovací koncerty 66. ročníku Pražského jara, který se bude konat od 12. května do 4. června příštího roku a přinese 41 koncertů. Úvodní Mou vlast poprvé zahraje orchestr Pražské konzervatoře řízený Jiřím Bělohlávkem. Konzervatoř slaví 200 let od založení, a proto orchestr bude tvořen studenty a bude mít i soustředění v Poličce.

Foto: Reuters

John Malkovich vystoupí v Rudolfinu jako vypravěč v hudebním moritátu Pekelná komedie.

Článek

„Hlavní linií ročníku budou díla Gustava Mahlera,“ konstatuje ředitel festivalu Roman Bělor. S Mahlerem přijede i Berlínská filharmonie, která festival zakončí 4. června skladatelovou Šestou symfonií. Největší mahlerovskou akcí však bude unikátní provedení Symfonie tisíců v pražské O2 Aréně ve spolupráci českých a německých hudebníků za řízení Christopha Eschenbacha.

„Je to poprvé, co děláme koncert v tak obrovské sportovní hale, ale němečtí spoluorganizátoři mají výborné zkušenosti v ozvučení, takže se prostoru nebojíme,“ poznamenává Bělor.

Festival uvítá i Newyorskou filharmonii a San Francisco Symphony. Z pěvců přijedou Američanka Dawn Upshawová a Němec Thomas Quasthoff. Zcela mimořádnou akcí bude hostování americké filmové hvězdy Johna Malkoviche 2. června v Rudolfinu jako vypravěče v hudebním moritátu Pekelná komedie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám