Hlavní obsah

Stoppardovu komedii Na flámu uvede v pátek Divadlo na Vinohradech

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hru britského dramatika českého původu Toma Stopparda Na flámu uvede v pátek v oficiální premiéře soubor Divadla na Vinohradech. Stoppard je nositelem Řádu britského impéria, roku 1997 byl pasován královnou Alžbětou do rytířského stavu a roku 2000 se mu dostalo i nejvyššího osobního ocenění Order of Merit.

Článek

V 70. letech se angažoval v problematice lidských práv v zemích východního bloku. Hra Na flámu je adaptací klasické frašky Johanna Nepomuka Nestroye, která se u nás hrála již například v úpravě Voskovce a Wericha jako ...si pořádně zařádit, anebo jako Dohazovačka Thortona Wildera, kterou proslavila muzikálová verze Hello, Dolly!

Hokynář Zangler odjíždí do Vídně, aby se oženil, jeho dva zaměstnanci si tam chtějí konečně jednou užít života a jeho neteř tam prchá za svou láskou. Nemůže to dopadnout jinak, než že se všichni setkají na stejném místě.

Situační eskapády bláznivého výletu do Vídně obohatil Stoppard dalšími dimenzemi, zejména pak originálním slovním humorem. „Zápletka je sice na první pohled jednoduchá, ale zároveň v sobě obsahuje i mnoho dalších významů, je v ní kromě jiného třeba i poselství dvou ,malých lidí‘, kteří chtějí aspoň jednou v životě zažít den plný svobody a dobrodružství,“ říká režisér Zdeněk Černín.

Ve vinohradské inscenaci účinkují Pavel Rímský, Jiří Dvořák, Pavel Batěk, Jan Holík, Lucie Štěpánková, Jiřina Jirásková, Simona Postlerová, Oldřich Vlach a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Bulgakovův Maestro a Markétka podle Morávka

Režisér Vladimír Morávek se po hodnocení vývoje v Čechách od šedesátých let do dneška vrátil ke svým oblíbeným ruským autorům. Po Dostojevském se pustil do...

Tipy na dárky vonící divadlem

Nevíte, čím byste své nejmilejší letos potěšili? Chcete blízké obdarovat dobrou knihou s divadelní tématikou? Nabízíme vám tipy od redaktorky kulturního...

Výběr článků

Načítám