Hlavní obsah

V Dejvicích hrají poker ve tvrďáckém stylu

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dalo si Dejvické divadlo letos hodně na čas, než se jeho ředitelka Eva Měřičková s dramaturgyní Evou Sukovou rozhodly prokázat, že v Praze zůstávají divadlem nejlepším. Certifikát obnovují s prvotinou Patricka Marbera Dealer’s Choice (Kdo rozdává, rozhodne) v režii „ztraceného syna“ Jiřího Pokorného.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Ivan Trojan hraje tvrďáckého Ashe, Jaroslav Plesl slabošského Carla

Článek

Nejsem příznivcem ponechávání anglických titulů v českých překladech. Vyjadřují nevíru v bohatost mateřštiny. Ale budiž, je to výraz z pokeru, který nám, poctivým mariášníkům a tarokářům, také předhazují jako vyšší kulturu karbanu. Ve výhodě jsou tedy na novém Marberovi absolventi pasivního konzumu pokerových lekcí na Nově.

Hrají jako z partesu

Na své si ale v Dejvicích přijdou i milovníci divadla. Pro ně sexteto herců předvádí napínavý a varovný gamblerský příběh o hráčské vášni rozkládající vůli odolat pokušení a přivádějící oběti k osobním bankrotům bez síly vzepřít se. Poker nebo závislost na automatech je drogou nebezpečnou stejně jako hašiš nebo pervitin.

Dana Hábová dokázala vtipný a konverzačně dokonalý Marberův text, který sklízel prestižní ocenění nejenom v Británii, přeložit s velkým citem pro jazyk v podstatě asociálních vrstev kasin a heren, z nichž jenom céčkové americké filmy dělají středobod světa. Autor se obešel bez ženských, takže o lásce pravé to moc není.

Dejvické divadlo potvrdilo pověst, že v něm v tuto chvíli hrají nejlepší pražští herci. Brlohově potemnělé scéně restaurace čtvrté kategorie (Martin Chocholoušek) vévodí Ivan Trojan v postavě Ashe, jediného profíka v podivně strukturované tlupě na pokraji osobních krachů. Tvrďák z rodu úporných kliďasů nesnášejících odpor. A Václav Neužil coby Číšník Mugsy, primitiv bez rozlišovací schopnosti mezi hrou a marnou snahou rychle zbohatnout. Brilantní Hynek Čermák v roli hygieny se štítícího kuchaře Sweeneyho, jako vždy se smyslem pro mimický detail.

Ostré jako břitva

Stejně dobrými postavami jsou marně spoluhráče krotící majitel restaurace Stephen Davida Novotného, jeho uboze slabošský syn Carl Jaroslava Plesla a vyrovnanost špatně předstírající první číšník Frankie Martina Myšičky…

Kdo rozdává, rozhodne je ostré jako břitva a přesně zapadá do koncepce Dejvic.

Celkové hodnocení: 80%

Dejvické divadlo Praha - Patrik Marber: Dealer’s Choice [Kdo rozdává, rozhodne]. Přeložila Dana Hábová. Režie Jiří Pokorný, dramaturgie Eva Suková, hudba a hudební výběr Michal Novinski, scéna Martin Chocholoušek, kostýmy Zuzana Bambušek Krejzková. Česká premiéra 11. a 13. prosince v Dejvickém divadle Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám