Hlavní obsah

Rok 2011 přinese africké Konono No.1, rumunské Fanfare i elektro-tango

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Prahy se chystá příští rok řada souborů z oblasti world music. Z Afriky mimo jiné Konono No.1 a Staff Benda Bilili, z Rumunska Fanfare Ciocarlia a z Francie Gotan Project. Do konce roku 2010 jsou lístky za zvýhodněné ceny.

Článek

Konžská skupina Konono No.1 je zajímavá nejen afro rytmy, ale i divokým "garážovým" zvukem, hrou na zvláštní předměty (např. plechy) a podomácku elektrifikované syrově znějící nástroje. Vystoupí 23. února v Paláci Akropolis.

O dva dny později zavítají do Akropole francouzsko-argentinští Gotan Project, kteří prošpikovali temperamentní tango elektronikou. Jejich hudba na jednu stranu vyvolává retro pocit, ale místy připomíná také drum and bass, dub a podobné halucinogenní styly. Na koncertech dbají Gotan Project i na vizuální show, vystupují v "kvádrech" a za sebe promítají staré černobílé filmy.

Slavná rumunská dechovka Fanfare Ciocarlia potěší příznivce šílených rytmů a zběsilých trumpetistů. V Akropoli bude už za měsíc, 20. ledna. Neobvyklou směsku funku, elektroniky a world music pak přivezou slovinští Magnifico 30. ledna.

Jedenáctého a dvanáctého června proběhne na pražském ostrově Štvanice tradiční etno festival Repect. Jako první potvrdili účast Staff Benda Bilili z Konga.

Více najdete na www.rachot.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám