Hlavní obsah

Klasika ruského malířství se nově představuje v Praze

Praha

Rozsáhlý soubor obrazů klasiků ruského malířství na našem území představuje od minulého týdne nově vytvořené soukromé Muzeum ruského umění v Praze. Ve svých sbírkách uchovává více než 250 pláten nejznámějších ruských malířů 18. až 20. století, mj. mistrovská díla Repina, Levitana, Ajvazovského, Serova, Benua, Serebrjakové, Musatova a řady dalších.

Foto: archiv, Právo

I. Repin: Portrét madam Frankensteinové (1875, výřez)

Článek

Je zde i jeden z prvních portrétů Petra I., který namaloval neznámý umělec ještě za života ruského cara. Majitelem unikátní sbírky je Valerij Larionov, jenž věnoval 25 let shromažďování děl nebývalé umělecké hodnoty a jenž většinu pláten získal v Česku.

Jde o díla, která se dostala do Čech především na začátku minulého století a až na výjimky zatím nebyla nikdy představena veřejnosti. Také ruští historici umění neměli možnost tato díla dříve poznat. Všechna jsou ve výborném stavu, řada z nich byla pečlivě restaurována.

Foto: archiv, Právo

I. Repin: Portrét madam Frankensteinové (1875, výřez)

Muzeum, které najdete na Malém náměstí, což je v blízkosti Staroměstského orloje, se do budoucna nechce omezovat výhradně na vystavování pláten z vlastní sbírky. Bude se věnovat i pořádání výstav ruských malířů a sochařů, nabídne tematické večery a přednášky či specializované kurzy pro děti i dospělé.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyřlístek hraje hlavní roli na nové výstavě

Dětský komiks Čtyřlístek má za sebou již pětisté vydání. V Muzeu hlavního města Prahy ve středu u této příležitosti začíná výstava nazvaná Čtyřlístek –...

Výběr článků

Načítám