Hlavní obsah

Výstava Decadence NOW! plná lebek a fetišů burcuje pozornost

Novinky, Kristýna Křížová

Připravili jsme pro vás obrazový výběr toho, co je k vidění na výstavě Decadence NOW!, která už několik měsíců probíhá v pražském Rudolfinu a v řadě dalších institucí. Snaha umělců i kurátora návštěvníka šokovat nezná mezí a záleží jen na návštěvníkovi, jestli se šokovat chce nechat. Příležitostí k tomu má na výstavě nespočet. Řada děl s motivem lebky či vystavené fetiš oblečky pozornost určitě vzbudí.

Článek

Výstava nese podnázev "Za hranicí krajnosti" a většina děl, které jsou na výstavě k vidění, opravdu za hranicemi je, často je i za hranicemi dobrého vkusu. Výstava má být zrcadlem umělecké produkce dnešní doby.

Celý projekt zahrnuje řadu děl převážně zahraničních umělců.

Personifikovaná smrt je vděčným tématem

Velká spousta umělců na výstavě reflektuje zkázu těla a na jejich dílech je tak často tématem lebka nebo personifikovaná smrt. Škoda, že na výstavě chybí třeba Josef Hnízdil, který se tímto tématem dlouhodobě zabývá.

Doba už je taková, že řada lidí chce být šokována. Na výstavě Decadence NOW! si takoví diváci mohou užít emoční excitace dostatek. [celá zpráva]

Galerie Rudolfinum proto citlivým osobám doporučuje návštěvu zvážit a dětem do 15-ti let není na výstavu povolen vstup bez doprovodu.

Je třeba dodat, že jsou k vidění díla i od tvůrců, kterým nejde o to prvoplánově šokovat. Ve své tvorbě ale mají i taková díla, která jsou za hranicí krajnosti a na výstavu tak byla kurátorem Ottou M. Urbanem vybrána zcela po právu.

Mezi vystavujícími autory je i řada fotografů, kteří se již zapsali do mezinárodních dějin fotografie. V rámci doprovodného programu rozhodně stojí za pozornost fotografie Ivana Pinkavy.

Na výstavu mohou zavítat milovníci slavných jmen - k vidění jsou totiž díla od vyhlášených umělců - Jeffa Koonse, Erwina Olafa, Damiena Hirsta, Cindy Shermanové, Roberta Mapplethorpa, či Gottfrieda Helnweina.

Fetiš kostýmy mají lákat umělecky naladěné publikum

K vidění se nabízí například latexové kostýmy londýnské designové společnosti Pretty Pervy, která navrhuje a vyrábí speciální latexové kostýmy. Kostýmy jsou ručně šité oděvy a vznikají pro soukromou klientelu k sexuálním a fetiš účelům, ale také pro divadelní a filmová představení.

Klienti se mohou sami podílet na navrhování finální podoby kostýmů. Otázkou je, co je na těchto - často amatéry designovaných kostýmech, uměleckého. Ale o této otázce dnes umění je.

U příležitosti výstavy je uspořádána celá řada doprovodných programů. O nich čtěte více zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám