Hlavní obsah

Čeští filmoví kritici udělí poprvé své vlastní ceny

Právo, míš

Čeští filmoví novináři budou mít své vlastní Ceny české filmové kritiky. Dosud byly udělovány v rámci Českého lva a Febiofestu (Kristián), nyní je bude vyhlašovat výbor Cen české filmové kritiky na základě hlasování novinářů, kteří se profesionálně a soustavně zabývají českým filmem a pravidelně přispívají do médií v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Ceny za filmy, uvedené do distribuce v roce 2010, budou vyhlášeny 13. ledna 2011 v pražském Divadle Archa.

Článek

Ceny za filmy, uvedené do distribuce v roce 2010, budou vyhlášeny 13. ledna 2011 v pražském Divadle Archa. Výbor zvolili novináři na ustavující schůzi 29. listopadu 2010 na tři roky. Tvoří ho členové dosavadního přípravného výboru Irena Hejdová, Darina Křivánková, Věra Míšková, Vojtěch Rynda, Miroslava Spáčilová, Šimon Šafránek a Irena Zemanová. Organizačně bude Ceny filmové kritiky zajišťovat Česká filmová komora.

Hlasování je dvoukolové (nominace a vítězové), ceny se budou udělovat ve dvanácti kategoriích za nejlepší film, dokumentární film, animovaný film, režii, scénář, kameru, původní hudbu, mužské a ženské herecké výkony v hlavních a vedlejších rolích a objev roku. Výbor odeslal dopisy prezidiu České filmové a televizní akademie (ČFTA) a řediteli Febiofestu Ferovi Feničovi, v nichž je o této skutečnosti informuje.

„Považujeme za přínosné, aby zde vznikla nezávislá platforma, která by hodnotila současnou tuzemskou filmovou produkci ve vhodnějším termínu a ve více kategoriích. Filmovou produkci budou hodnotit ti, kdo se jejímu hodnocení věnují soustavně, profesionálně a dlouhodobě,“ uvádí se mj. v dopise ČFTA.

Zároveň dal výbor v obou dopisech ke zvážení, zda má smysl, aby v rámci Českých lvů nadále figurovala Cena filmových kritiků a v rámci Febiofestu cena Kristián.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám