Hlavní obsah

Umělci píší politikům: ČT se vymkla kontrole

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 150 podpisů umělců a tvůrců podepsalo otevřený dopis adresovaný předsedům pěti politických stran ODS, TOP 09, VV, ČSSD a KSČM. Píší v něm, že Česká televize se v současné době „vymkla kontrole“, je podle nich v „hluboké morální a profesní krizi“ a žádají politiky o nápravu. Prvním krokem by měl být nový zákon o ČT.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel ČT Jiří Janeček

Článek

Dopis byl zaslán též předsedům Sněmovny a Senátu a jejich místopředsedům, obdržel ho i ministr kultury Jiří Besser. Signatáři žádají politiky o schůzku.

ČT na výzvu umělců reagovala stanoviskem, v němž uvádí, že sice má své problémy, ale nenachází se v „katastrofálním“ stavu, její program „není tristní“ a neplatí, že se vymkla kontrole.

Otevřený dopis považuje televize za útok na ni v době, kdy vrcholí restrukturalizace, jejímž cílem je oddělit dramaturgii vysílacích okruhů od dramaturgie pořadů a zamezit, aby osobní vztahy tvůrců a programových pracovníků rozhodovaly o výrobě a vysílání pořadů a o honorářích za ně.

Otevřený dopis tvůrců podepsal například spisovatel Ludvík Vaculík, scenárista Zdeněk Svěrák, režiséři a režisérky Helena Třeštíková, Olga Sommerová, Fero Fenič, Juraj Herz, Břetislav Rychlík či Jiří Krejčík nebo hudebníci Vladimír Merta a Jiří Dědeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám