Hlavní obsah

Básnířka Dagmar Sedlická: Žena bez tajemství není ženou

Právo, František Cinger

Básnířka Dagmar Sedlická vydala knihu příběhů o sexu a partnerských vztazích Copak to mají v kalhotách. "Kniha je inzerována, že je o mužském sexu, takže se zaměřuju víc na muže a na to, jak ženy vnímají mužskou erotiku, reakce muže," řekla Sedlická v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Horník , Právo

Dagmar Sedlická pracuje jako psycholožka zaměřená na krizovou komunikaci.

Článek

Co přivedlo básnířku k tomu, že napsala knihu příběhů o sexu nazvanou Copak to mají v kalhotách?

I moje básničky byly vždycky o sexu... Spíš to tak vypadalo, ale v podstatě byly o partnerských vztazích, a tudíž o lásce. Takže pro mě sex je láska, láska je erotika. Co dodat? Že jsem autorkou jednoho tématu a tím je erotika, to téma jsou mezilidské vztahy, láska a je úplně jedno, jestli je to v krátkých řádcích, jak říkám poezii, nebo v delších. Ať už jde o prózu, nebo o knihu na pomezí prózy a teorie.

Jde „jen“ o zkušenost nebo i o jisté zobecňující poznání?

Vystudovala jsem filozofii a psychologii a pořád mě to táhne k příběhu, který prožíváme každý. Chtěla bych ho zobecnit, vysvětlit. Naše doba je plná příběhů, což je úžasné, ale někdy si říkám, když koukám na televizi nebo poslouchám vyprávění kamarádek, že nemáme čas se nad vlastním příběhem zastavit. Zamyslet se a říci si: „Proč zažívám něco pořád dokola?“

Já přece chci pochopit, analyzovat, proč se ten hloupej, bolestnej příběh stále znovu vrací. Nejenom já, ale jistě i další ženy a muži by chtěli, aby se proměnil. To nejde jinak, než že si sednu na zadek a zamyslím se, proč jsem udělala tuhle chybu, proč jsem se chovala takhle. O tom knížka vlastně je.

Část věnovaná tomu, co nechtějí slyšet ženy, je poměrně stručná. Naopak to, co nechtějí slyšet muži, jste zpracovala dokonce v deseti bodech. Znamená to snad, že muži nechtějí slyšet víc věcí než ženy?

Kniha je inzerována, že je o mužském sexu, takže se zaměřuju víc na muže a na to, jak ženy vnímají mužskou erotiku, reakce muže. Asi je to spíš technická záležitost než určité hodnocení, že by toho bylo míň a víc.

Vyhnula jste se nějaké otázce?

Určitě jsem vědomě nic neopomenula. Jistě jsem nepsala o všem, to snad ani nejde. Jestliže mě někdo upozorní na to, že jsem nějaký příběh vynechala, budu jedině ráda, protože budu moci pokračovat.

Píšete mimo jiné, že z mužských milostných umění je umění pronášet zamlžené výroky jedno z největších. Proč?

Za tím si stojím, ale je těžké slovy vyslovit proč. Zamlženost je symbol tajemství a myslím si, že žena bez tajemství prostě není ženská.

Reklama

Související témata:

Související články

V Pompejích se zřítila zeď

V antických Pompejích se v úterý v důsledku silných lijáků zřítila část takzvaného domu moralisty. Jde již o druhý takový případ během jednoho měsíce. Sílí...

Výběr článků

Načítám