Hlavní obsah

ČT 2 od ledna: kultura a žádný sport

Právo, jp

Jak má vypadat televizní schéma ČT dvojky od nového roku? Záměr je ambiciózní a lákavý pro umění lačné diváky. Dvojka nesportuje (nebude na ní sport), chce hledat souvislosti, zásadní je pro ni původní tvorba, bude plnit roli paměťové instituce s vědomím, že její divák má vyhraněný názor, ale také málo volného času na televizi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zástupce šéfa ČT 2 Vlastimil Ježek

Článek

Tak by se daly v kostce shrnout zásady, se kterými chce Česká televize odstartovat v lednu novou programovou koncepci stanice ČT 2. „ČT dvojka je dobrá značka, musíme ji ale rozpohybovat,“ prohlásil na úterní prezentaci programu pro novináře výkonný ředitel ČT 2 Jan Mrzena (bývalý předseda Rady ČT) spolu se svým zástupcem Vlastimilem Ježkem (bývalý ředitel Českého rozhlasu a Národní knihovny).

Z programu téměř zmizí sportovní přenosy, s výjimkou velkých sportovních událostí. Sport se usadí už jen na ČT 4. Typickým rysem dvojky ve všedních dnech se stanou tematické dny, spojené vždy, a to je novinka, tváří odpoledního moderátora, který bude provázet a komentovat celé televizní odpoledne, jemuž se říká televizní akademie.

ČT vrací vřelé lidské slovo mezi programy

Pondělí bude věnováno historii a provázet jím bude Václav Žmolík. Úterý má patřit Evropě a Janu Kovaříkovi. Středa se začne věnovat umění a divadlu s Jitkou Novotnou. Čtvrtek má téma Lidé a společnost, provázet jím bude Zuzana Burešová.

V pátek zachovala ČT 2 přírodovědné zaměření - po „Planetě Zemi“ projde Petr Horký a pomáhat mu má jako externí konzultant astrofyzik Jiří Grygar.

Revoluci v pořadech ale nečekejte. Stávající programy se jen přesunou do tématických „škatulek“ dnů. Skutečnými novinkami má být cyklus Mistři animovaného filmu, talkshow Zpovědnice či Inventura Febia s Fero Feničem.

Příjemnou změnou může být další novinka: od pondělí do pátku odvysílá ČT ve 20 hodin dvacetiminutové kulturní zpravodajství, moderované sympatickými novými mladými tvářemi, absolventy DAMU, Hanou Malaníkovou a Filipem Jevičem.

Reklama

Výběr článků

Načítám