Hlavní obsah

Picassův syn podal trestní oznámení na muže, který měl doma 271 mistrových děl

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská policie zabavila u jednasedmdesátiletého důchodce Pierra Le Guenneka 271 výtvarných děl světoznámého španělského malíře Pabla Picassa, o jejichž existenci neměl dosud nikdo ani tušení.

Článek

Cenu několika obrazů a značného množství kreseb i grafik experti předběžně odhadli na 60 miliónů eur (1,5 miliardy korun). Informaci o tom přinesl francouzský deník Libération. Pierre Le Guennec je bývalý elektrikář, který se v sedmdesátých letech staral o instalaci a údržbu zabezpečovacího zařízení v Picassových vilách na jihu Francie.

Ve službách malíře pracoval poslední tři roky jeho života, tedy v letech 1970–1973, a tvrdil, že všech 271 děl dostal darem od Picassa a jeho manželky. Prý šlo o příležitostné pozornosti, které obdržel k narozeninám, Vánocům nebo jako přilepšení k platu.

Podle deníku Libération jde mimo jiné o kolekci devíti kubistických prací, které samy mají odhadovanou cenu asi čtyřicet miliónů eur, dále pak o Picassovy skicáře, kresby, litografie, jeden akvarel z modrého období a portréty malířovy první manželky Olgy. Hodnota desítky miliónů eur.

Skutečnou cenu těchto originálů by mohla prozradit jen jejich dražba. Picasso je trvale hvězdou všech aukcí, letos na jaře prodala firma Christie's akt malířovy milenky MarieThérese Walterové za 106 miliónů dolarů, což jsou téměř dvě miliardy korun.

K držení uměleckých děl se důchodce sám přiznal, a dokonce požádal Picassovy dědice o dobrozdání, že jde o originály. Claude Picasso, hlavní správce rodinného majetku i dědických práv, však na něj podal trestní oznámení, které vedlo i k zadržení Le Guenneka a zabavení jeho sbírky.

Claude Picasso je totiž přesvědčen, že jeho slavný otec by nikdy nikomu nevěnoval tolik uměleckých děl a má podezření, že bývalý elektrikář si je nelegálně odnesl z otcových domů v době, kdy byl u něj zaměstnán. Pablo Picasso byl proslulý nepořádkem ve svých ateliérech a tvrdil, že inspirovat ho dokáže jen chaos. Proto by nebyl žádný problém odcizit nepozorovaně některou z jeho prací, zejména pokud šlo o starší kresby, akvarely nebo skicáře zahrabané někde v haldě jiných podobných děl.

Během tří let měl Le Guennec dost příležitostí, aby „nashromáždil“ tak úctyhodnou kolekci malířových děl.

Picasso namaloval téměř 2000 obrazů

Co se týče dárků, obecně se ví, že Picasso nebyl nikdy skoupý a měl i silné sociální cítění. Dokonce se o něm říkalo, že návštěvě, které ochotně daroval svůj obraz, hned doporučil adresu obchodníka, u něhož mohou dílo výhodně prodat. Claude Picasso bude možná těžko prokazovat vědomou a úmyslnou krádež. Celkový počet nalezených 271 děl je však značně obrovské číslo, a to navzdory tomu, že Picasso byl neuvěřitelně plodný.

Jen obrazů namaloval za svůj dlouhý život téměř dva tisíce, celkové množství kreseb se odhaduje na 12 tisíc a k tomu další tisíce litografií, vydaných ve značných nákladech. Obrovské množství Picassovy tvorby je také důvodem, proč dědicové poklady nalezené u bývalého elektrikáře po dlouhá desetiletí nijak nepostrádali.

Reklama

Výběr článků

Načítám