Hlavní obsah

Katarína Knechtová: Na fotky z dětství a životopis mám ještě čas

Právo, Jaroslav Špulák

Katarína Knechtová vydala své největší hity na dvojalbu Do nekonečna. "Toto dvojalbum byla aktivita vydavatelské společnosti Universal Music. Já se ještě necítím na vydání nějakého suma sumárum, byť v mé pěvecké dráze bylo jednou velmi úspěšné období, sice když jsem zpívala se skupinou Peha. Myslím si, že na fotky z dětství a životopis na tři strany mám ještě čas," říká v rozhovoru Knechtová.

Článek

Na vašem výběrovém dvojalbu Do nekonečna (Very Best Of) jsou nejen písničky z vašich sólových a filmových počinů skladby, ale i ty, které jste nazpívala se skupinami IMT Smile a Peha. Co ale vlastně sumarizujete?

Toto dvojalbum byla aktivita vydavatelské společnosti Universal Music. Já se ještě necítím na vydání nějakého suma sumárum, byť v mé pěvecké dráze bylo jednou velmi úspěšné období, sice když jsem zpívala se skupinou Peha. Myslím si, že na fotky z dětství a životopis na tři strany mám ještě čas.

Jaký smysl má vydání dvojalba, za kterým si vlastně nestojíte?

Beru to především jako poděkování svým fanouškům. Jsou zvláštní. Nikdy mi nic nedarovali a současně za mnou vždy stáli. Také jsem tímto dvojalbem chtěla poděkovat kapelám a lidem, s nimiž jsem měla možnost působit. Jsou na něm samozřejmě všechny mé a naše singly, ale současně i písničky, které znají opravdu jen ti nejvěrnější fanoušci. Hovořím o těch, které pro mě osobně byly velmi zásadní, mám je dodnes ráda a jsem na ně pyšná.

Můžete být konkrétní?

Třeba Nič nové, Krajinou nebo Dom z karát. Vztahují se k určitým vzpomínkám, jsou pro mě jako fotografie. To se ale v podstatě týká všech mých písniček. Vždycky, když si je pustím, vidím sebe samu v tom čase – jaká jsem byla, jak jsem se vyvíjela, jak jsem rostla. Z pětaosmdesáti procent jsou na tom výběrovém albu mé písničky.

Už jste si zvykla být sama za sebe, bez skupiny Peha?

Kapitolu svého odchodu z Pehy jsem uzavřela před čtyřmi měsíci. Přišly mi totiž nabídky na další projekty, které mě posunuly dál a já si jako sólistka začala věřit. Musela jsem ale v sobě najít pevnou půdu pod nohama a začít si věřit.

Platí stále jako oficiální důvod vašeho rozchodu s Pehou rozdílný náhled na hudbu?

Podívejte, myslím si, že když se lidé v kapele rozcházejí, je to vždycky otázka vztahů. Na nich ztroskotala i Peha. Všichni jsme byli strašně unavení a měli jsme toho v podstatě dost. Nenašel se mezi námi nikdo, kdo by to byl schopen řešit s chladnou hlavou a nadhledem.

Peha stále hledá novou zpěvačku. Jak vám je, když se podíváte na její internetové stránky a zjistíte, že za vás ještě nemá náhradu?

Zpočátku jsem měla takový zvláštní pocit. Dnes jí držím palce a neřeším to. Jak říkám, od Pehy jsem se vnitřně odpoutala.

Před dvěma lety vyšlo vaše první sólové album Zodiak. Kdy vyjde další?

Pomalu už na něm pracuji. Opět jsem oslovila zahraničního producenta, kterým je Christian Eigner. Je to blízký spolupracovník Davida Gahana z Depeche Mode a současně koncertní bubeník té kapely. Víte, když vám taková autorita řekne, že to děláte dobře, je to skvělý pocit. Ale s vydáním nespěchám. Dokončujeme teď singl a věřím, že se mi podaří s Christianem nahrát celé album. Sháním na něj také finanční prostředky.

Katarína Knechtová

Je slovenská zpěvačka, klávesistka, kytaristka a skladatelka. Narodila se roku 1981 v Prešově. Do roku 1997 působila ve skupině IMT Smile. Poté se stala sólovou vokalistkou ve formaci Peha, se kterou vydala čtyři řadová alba a jedno výběrové. Prosadila se s ní také v České republice. V roce 2008 od Pehy odešla a vyrazila na sólovou dráhu. Z téhož roku je její sólový debut Zodiak.

Reklama

Související témata:

Související články

Zpěvačka Katarína Knechtová bilancuje

Slovenská zpěvačka Katarína Knechtová rekapituluje kariéru dvoudiskovou kompilací Do nekonečna... Very Best of, přinášející takřka čtyři desítky písniček...

Výběr článků

Načítám