Hlavní obsah

V Praze vydražili nejdražší dílo české secese na domácím trhu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obraz Kontemplace Jakuba Schikanedera se v neděli v Praze vydražil za 8,1 miliónu korun a stal se tak absolutně nejdražším malířským dílem české secese na domácím trhu. Suma je několikanásobně vyšší, než kolik se v Praze běžně platí za Alfonse Muchu.

Článek

Nutno však dodat, že Mucha se doma moc nedraží a navíc že výrazně uspěl v USA, kde se jeden z jeho obrazů v dubnu 2006 u newyorské pobočky Christie’s prodal i s příplatky za 1,47 miliónu dolarů.

O Schikanederova tajemného mnicha, jenž na břehu moře rozjímá o boží i pozemské věčnosti, se utkali čtyři sběratelé. Tři přímo v sále pražského Žofína a jeden dražil z domova pomocí telefonu. Přihazovalo se po sto tisících, což je více než čtyřnásobek průměrné české měsíční mzdy.

Dražba končila během několika minut na částce 8,1 miliónu a jako poslední přihazoval vítěz – anonym na telefonu, který k dosažené ceně bude muset ještě připlatit dvacetiprocentní provizi pro pořadatele aukce. Takže kompletní cena za Schikanedera bude 9,7 miliónu korun.

„Neřeknu vám, kdo je novým majitelem, v Česku si nikdo tuto popularitu nepřeje, ale mohu snad prozradit, že jde o významného domácího sběratele,“ komentoval prodej Martin Kodl, majitel Galerie Kodl, která nedělní dražbu spolupořádala.

Podle našeho hrubého odhadu se o víkendu v Praze prodaly obrazy za celkovou částku 70 až 80 miliónů korun, přesná čísla však budou známa až v pondělí.

Kromě Schikanedera padly v Praze i další dva rekordy: v neděli se vydražil na Aukčním dnu nejdražší Václav Špála za 4,5 miliónu (obraz Peřeje na Orlici) a v sobotu na aukci Dorothea rekordní Ladislav Sutnar za 2,3 miliónu korun (dílo nazvané Venuše tančící go-go). Konečná cena obou děl bude ještě zvýšena o dvacetiprocentní provizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám