Hlavní obsah

Předvánoční knižní žně nabízejí

Novinky, František Cinger, Právo

Knihkupectví praskají ve švech - předvánoční knižní žně jsou totiž v plném proudu. Člověk toužící obdarovat bližní knihou prochází mezi přeplněnými regály a rozhoduje se mezi záplavou románů, poezie nebo literatury faktu.

Článek

Anketa

Několika osobnostem jsme položili následující otázky: 1) Jakou knížku byste rádi dostali k Vánocům? 2) Jaká kniha vám pod stromečkem udělala největší radost?

Jitka Molavcová, herečka a zpěvačka:

Ráda bych dostala jakoukoli knížku Karla Čapka. Knihu apokryfů, Ratolest a vavřín, Poznámky k tvorbě s sebou vozím po zájezdech, a když vyjde nějaké pěkné nové vydání Apokryfů, tak neodolám. Asi před třemi lety mně pod stromečkem udělalo radost Foucoltovo kyvadlo Umberta Eca. Pořád se k němu vracím.

František Dvořák, historik umění:

Pod stromeček si přeji knihu Lévy Bernarda - Henriho Sartrovo století. Je v tom celé moje studijní mládí a vše, co jsem prožil ve 20. století. Nejvíce mě kdysi dávno potěšily Staré pověsti české od Adolfa Weniga, což mě zřejmě přivedlo ik historii a dějinám umění.

Pavel Roučka, malíř:

Přál bych si, abych dostal publikaci kreseb Franze Kafky, ale ta dosud nevyšla. Dílo tohoto spisovatele mě neustále ovlivňuje, což je i odpověď na druhou otázku. Jeho texty mne inspirují k výtvarné tvorbě - mám pocit, že ho vlastně stále ilustruji.

Taťjana Medvecká, herečka:

Chodím kolem Fišerova knihkupectví se zavřenýma očima. Vychází totiž tolik krásných knih a já mám tak málo času ke čtení! Je mi to moc líto. Velkou radost mi udělala knížka, kterou jsem sice nedostala na Vánoce, ale na pražském Festivalu spisovatelů, kde jsem se potkala s dílem indické spisovatelky Arundhátí Royové Bůh maličkostí. Je to strhující čtení, už léta jsem nad něčím neplakala tak hořkými slzami.

František A. Brabec, kameraman a režisér:

Chtěl bych dostat Svět podle Garpa od Johna Irvinga, protože ho mám moc rád, ale někam jsem ho založil a nemohu ho najít. Největší radost z knížky pod stromečkem jsem měl někdy v páté třídě, když jsem dostal první díl Vinnetoua od Karla Maye.

Lenka Dusilová, zpěvačka:

Potřebovala bych nějakou dobrou encyklopedii, abych si mohla rozšířit svůj obzor, protože mám pocit, že jsem pořád velmi nevzdělaný tvor. Zásadní knížky svého života si většinou půjčuji. Pamatuji si, že asi před deseti lety na mě zapůsobilo Utrpení knížete Sternenhocha od Ladislava Klímy. To pro mě bylo docela husté sado.

Roman Holý, člen skupin Monkey Business a J.A.R.:

Strašně rád bych dostal knížku, která v Česku poprvé vyšla v sedmdesátých letech. Jmenuje se Česká strašidla. Je to silná ilustrovaná antologie klasických českých strašidel, naprosto nesehnatelná. Dospět a utvořit si ucelenější názor na život mi pomohla kniha Poslední kabriolet Antona Myrera, kterou jsem dostal v šestnácti letech. Díky ní jsem si uvědomil, jak je strašně důležité mít v životě přátele.

Vratislav Ebr, knihkupec:

I když miluju jednotlivé svazky kronik, přinesl jsem si domů Kroniku českých dějin od Petra Čorneje a kolektivu a zjistil, že spolu s přítelkyní máme tak malý byt, že ji nemáme pomalu kam dát. Takže od Ježíška bych chtěl zhruba sedmdesátkrát menší knížku, mám na mysli edici Květy poezie, protože mi několik svazků chybí. Jsem odkojený Ladou, dobře si pamatuju, že to byla Říkadla, která jsem jako první k Vánocům dostal.

Alice Nellis, scenáristka a režisérka:

Ráda bych dostala první díl Kuchaře bez čepice od Oliviera Jamieho, teď se prodává druhý díl, ale jednička mi chybí. Už před mnoha lety jsem dostala od kamaráda k Vánocům Lidskou komedii od Williama Saroyana - to člověku vystačí na dlouhá léta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám