Hlavní obsah

Tipy Miroslava Koreckého

Právo, Novinky, VLA, LH, aš

Galerista Miroslav Korecký uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou album s hudbou z filmu Mazaný Filip a předpremiéra představní Chat_Nebezpečně snadné známosti v Divadle Archa.

Článek

Tipy Miroslava Koreckého

Čtu: Vzpomínky obchodníka s obrazy od Ambroise Vollarda z roku 1948 a trošku závidím, že mohl před sto lety na dražbě v Paříži koupit velké plátno Moneta za 90 franků (měsíční plat obchodního příručího tehdy činil až 200 franků).

Poslouchám: Muziku tvůrců, kteří se nestyděli za melodii, a to může být od Ravelova Bolera, přes Hladíkovu Čajovnu až po filmové opusy Morriconeho nebo Zdeňka Lišky.

Viděl jsem: Minulý měsíc ve Philadephii veřejnosti desetiletí nepřístupnou sbírku impresionistických obrazů amerického filantropa Alberta Barnese. Jenom Renoirů je v tomhle domě na 180 a Cézannů víc než v celé Paříži dohromady.

Mazaný Fillip: soundtrack k filmu

Mnohem víc než jen pouhým záznamem hudby k filmu režiséra Václava Marhoula Mazaný Filip je album vydané Supraphonem. Obsahuje totiž celkem 58 čísel včetně dialogů z filmu, které se jistě brzy stanou populárními "hláškami".

Hlavní je ovšem hudba Čechokanaďana Milana Kymličky, skvěle vystihující detektivní náladu snímku. Ten zaranžoval i dvě písně "sklepáků" Jaroslava Vaculíka (Když chceš pít) a Davida Nolla (Hey Kide) zpívané Terezou Duchkovou a dvojicí Robert Nebřenský a Zbyšek Pantůček. Album patří k nejlepším ve filmové hudbě poslední doby a není divu, že snímek i s hudbou nadchl největšího českého"chandlerologa", spisovatele Josefa Škvoreckého.  

Supraphon, 59: 23

Chat_Nebezpečně snadné známosti

Projekt Divadla archa, kterého se účastní i přední představitelé tuzemské hiphopové scény Freaky Jesus a Cossiga, se snaží postihnout virtuální svět internetu. Ve hře se po čtyři dny setkávají manažer reklamní agentury a zdravotní sestra, kteří neřeší jen svou osamělost, ale láká je také nebezpečí hry.

Divadlo Archa Praha 15. - 17. XII.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám