Hlavní obsah

Česko chabě zpřístupňuje kulturní dědictví

Právo, mcm

Kterémukoli zájemci ve světě nabízí evropská digitální knihovna Europeana přístup k více než 14 miliónům digitalizovaných knih, map, fotografií, obrazů, filmů a hudebních klipů. Český podíl na této nabídce je však minimální: činí přesně 0,08 procenta toho, co knihovna nabízí.

Článek

S asi jedenácti tisíci nabízenými položkami tak Česko patří na samý chvost Unie – výrazně zaostává nejen za Francouzi či Brity, ale také za Iry, Nory či Slováky. Švédsko, které má jen osm miliónů obyvatel, nabízí na Europeaně stokrát více věcí než Česko. I Polsko je tam zastoupeno téměř čtyřicetkrát častěji než ČR.

Vyplývá to z údajů takzvané reflexní skupiny, která vystoupila před unijními ministry kultury a členy výboru europarlamentu pro kulturu. Úplná zpráva skupiny by měla být zveřejněna na začátku roku 2011.

„Kdyby své sbírky digitalizovalo více kulturních institucí a zpřístupnilo je na evropském portálu, mohla by být Europeana ještě úspěšnější. Věřím, že skupina nám brzy předloží doporučení k urychlení tohoto procesu,“ shrnula místopředsedkyně Evropské komise pro digitální agendu Neelie Kroesová.

Projekt Europeana začal v roce 2008 se dvěma milióny děl. Téměř dvě třetiny knihovny tvoří nyní digitalizovaná fota, mapy, malby a jiný obrazový materiál. Digitalizované a volně dostupné texty, k nimž patří i více než 1,2 miliónu knih, představují zbylou třetinu nabídky. Jsou mezi nimi tisíce vzácných rukopisů a nejstarší tištěné knihy.

Europeana – podíl zemí (v závorce přibližný počet položek)
Francie 17,98 % (2,52 miliónu)
Německo 17,10 % (2,39 miliónu)
Švédsko 9,69 % (1,22 miliónu)
Polsko 2,81 % (393 tisíc)
Slovensko 0,15 % (21 tisíc)
Česko 0,08 % (11 200)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám