Hlavní obsah

Sbírat umění je podle Michaela Třeštíka velké umění

Právo, Kateřina Farná

V záplavě uměleckých předmětů, které jsou dnes na trhu k mání, by se člověk mohl snadno ztratit. Aukce, internetoví prodejci, antikvariáty, sběratelské trhy nabízejí obrovské množství šperků, obrazů, porcelánu, knih, nábytku, známek – zkrátka všeho, co lze sbírat.

Článek

Na to, jak se na trhu s uměním orientovat a lze-li na něm vydělat, se ve své knize zaměřil architekt a sběratel Michael Třeštík. Nazval ji Umění sbírat umění (vydal Gasset, 180 stran, 227 Kč).

V úvodu rozebírá, k čemu umění je a jak k němu přistupovat. Hlavní část věnuje samotnému fenoménu sběratelství, tomu, kdo jsou sběratelé a jaké jsou jejich motivace, jaké rozlišuje druhy sbírek a jak se pozná, že sbírka dozrála. Neopomíná rizika investic ani rady, jak se chovat na aukcích.

Sběratele dělí na esenciální a relační. „Důležité je, jak k dané věci přistupují. Jestli z hlediska samotné hodnoty předmětu, to je esenciální sbírání, nebo jestli jako k věci, která doplní nějakou řadu. To znamená, zda někdo vedle sebe klade krásné věci, anebo zda naplňuje určitý koncept,“ popisuje autor, který sám sebe řadí spíše mezi relační sběratele.

Třeštík zdůrazňuje, že důležité pro začínajícího sběratele je si danou věc podrobně prostudovat, trh chvíli pozorovat a pak se co nejpomaleji angažovat: „Každý začínající sběratel je nejdřív vším ohromen. Onu prvotní bouřlivou emoci je dobré nechat bez nákupu. Zkušenost ušetří spoustu peněz.“

Umění sbírat umění je kniha velmi čtivá, byť vykazuje učebnicový charakter. Ocení ji nejen ti, kteří chtějí být na trhu s uměním aktivní – uniknout pozornosti by neměla všem, již se chtějí o světě umění dozvědět více.

Reklama

Výběr článků

Načítám