Hlavní obsah

Italové musejí vrátit dotaci EU, za kterou si koupili koncert Eltona Johna

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise rozhodla, že pořadatelé koncertu Eltona Johna v Neapoli, který byl zaplacen z dotací EU na regionální rozvoj, budou muset peníze vrátit. Jedná se o 720 000 eur (zhruba 18,5 miliónu korun), které měly sloužit na rozvoj regionu.

Foto: Petr Horník, Právo

Elton John

Článek

Při nedávné prověrce účetnictví přišla Evropská komise na to, že místní úřady si za eurodotaci objednaly show britské hvězdy v rámci neapolského festivalu. Italský europoslanec Mario Borghezio z Ligy severu to označil za ostudné, ale místní úřady se brání s tím, že prý neporušily předpisy. Fondy se za určitých podmínek mohou použít i na kulturu.

„Nechápu, v čem je problém. EU projekt schválila. Peníze měly jít na zviditelnění města, a také že šly. Považte jen, kolik lidí se v Neapoli jen kvůli koncertu zastavilo,“ reagoval bývalý ředitel tamního úřadu pro turismus Dario Scalabrini.

Mluvčí Evropské komise Ton Van Lierop však nyní řekl BBC, že kultura sice může spadat do operačních programů, ale muselo by jít o dlouhodobé investice.

Elton John zahrál na festivalu Piedigrotta v roce 2009. Koncert prý přitáhl zhruba 100 000 lidí a byl přenášen i italskou státní televizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám