Hlavní obsah

Asa spojuje pop a world music s nádhernou lehkostí

Novinky, Stanislav Dvořák

Africká zpěvačka Asa, která si vybojovala velký respekt v západní Evropě a ani u nás už není neznámá (v Praze odehrála vynikající koncert v roce 2008), s nádhernou lehkostí spojuje pop a world music. Právě dotočila albovou novinku Beautiful Imperfection.

Článek

Asa zjevně miluje západní modernu - především soul a folk - a díky tomu, že částečně žila v Africe, její tvorba načichla tradiční lidovou hudbou. Nejde však o další folkloristickou záležitost. Asa je napůl Francouzka, narodila se v Paříži, a to co dělá, je v podstatě chytrý pop.

Díky svému otci propadla v dětství kouzlu Marvina Gaye, Boba Marleyho či Arethy Franklinové. Po nesmělých začátcích a učení se od slavnějších kolegů vydala roku 2007 své první album z profesionálního studia, kde se jejím producentem stal nevidomý nigerijský multiinstrumentalista Cobhams Emmanuel Asuquo.

Novinka Beautiful Imperfection na něj stylově navazuje, opět se tu mísí tajemná Afrika, uvolněný Karibik i americký pop šedesátých let. Asa velmi často připomíná legendární autorku sociálních balad Tracy Chapmanovou, hlavně díky zastřenému zpěvu a lehkým poloakustickým aranžím, na druhou stranu má ale její hudba jinou náladu. Zatímco z desek Chapmanové vždy sálala bolest a stesk, Asa má i přes vážnější polohy některých písniček život ráda a nebojí se ho oslavovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám