Hlavní obsah

Play Strindberg, to je herecká partitura pro mistry

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestává se v divadle často, aby na půdoryse jednoho velkého díla vzniklo jiné, stejně pronikavé. Možné to ale je. Důkaz hledejme v ostravské Aréně. V divadle, na které může být severní Morava pyšná. V državách Koruny české mu rovno není takřka nic.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Kostas Zerdaloglu (Edgar), Alena Sasínová-Polarczyk (Alice) a Dušan Škubal (Kurt)

Článek

Číslo první - Tanec smrti Augusta Strindberga. Souboj muže a ženy v unaveném vztahu, v němž život prohraje on, a teprve pak zazní partnerčino vyznání lásky k němu. Na tomto širém lánu, ale s dialogy osekanými na dřeň, bodajícími lapidárností, ba i holými větami, vystavěl Friedrich Dürrenmatt Play Strindberg.

Tři v pekle stereotypu

“Z měšťanské tragédie o manželství vznikne komedie o tragédiích měšťanských manželství: Play Strindberg,“ charakterizoval proměnu tématu koncem 60. let samotný slavný Švýcar. Vypravil hru do světa právě ve chvíli, kdy se u nás stal autorem nežádoucím kvůli protestu proti vyvrácení Pražského jara ruskými tanky.

Kdy se mění soužití v peklo na zemi? Dürrenmatt Edgara (Kostas Zerdaloglu), Alici (Alena Sasínová-Polarczyk) ani jejich hosta Kurta (Dušan Škubal) nešetří. Na rozdíl od Strindberga topícího tenhle možná nikdy nenaplněný trojúhelník ve slovech, rozbil vztahy palicí až k zvrácenému znechucení, vystupňovanému do nenávisti.

Režisér Peter Gábor vykolíkoval v Aréně prostor dvojí rakve: izolovaný byt ve věži na ostrově odříznutém od světa. S vojenskou posádkou. Svazek po pětadvaceti letech. Ona průměrná herečka, on bezvýznamný kapitán s velitelským komplexem, nenávidící všechny kolem, ale podlézající nadřízenému plukovníkovi.

„Nezbude po nás nic než kolečko hnoje na záhon,“ vzpírá se velkohubostí vlastní podřadnosti Edgar. Na začátku hry ještě netuší, jak blízko on sám k tomu záhonu má.

Herecké protiklady

Play Strindberg, to je herecká partitura pro mistry. Jaroslava Adamová, Václav Voska, Svatopluk Beneš; Chantal Poullain, Jiří Lábus, Miroslav Etzler; v televizi Libuše Šafránková, Josef Abrhám, Ondřej Pavelka… A nejnověji v Aréně tedy Zerdaloglu, Sasínová-Polarczyk a Škubal.

Koncertování vybudované na typové protikladnosti: intelektuální neomalenost a vyprahlost Alice proti tišené dikci a vybuchujícímu temperamentu Edgara, to vše doplněno nejistotou manželství stejně jako ti dva nenávidějícího Kurta… Porota listopadového festivalu v Českém Těšíně nemohla než ocenit výkon celého tria.

Celkové hodnocení: 90%

Komorní scéna Aréna Ostrava - Friedrich Dürrenmatt: Play Strindberg. Přeložil Jiří Stach. Režie Peter Gábor, dramaturgie Tomáš Vůjtek, scéna a kostýmy Katarína Holková, hudba Nikos Engonidis.

Reklama

Výběr článků

Načítám