Hlavní obsah

Ozonova Profesionální manželka zahájí Festival francouzských filmů v Česku

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový film režiséra Françoise Ozona Profesionální manželka zahájí 25. listopadu Festival francouzských filmů. Tuto retrokomedii ze sedmdesátých let uvede herečka Judith Godrecheová, která hraje po boku Catherine Deneuveové a Gérarda Depardieua.

Článek

Přehlídka nabídne v Praze celkem 49 filmů na 180 projekcích, přičemž některé filmy budou souběžně uvedeny také v Brně, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni. V Praze se bude hrát v kinech Světozor, Lucerna, Francouzský institut, multikino Cinestar Anděl a Palace Cinemas ve Slovanském domě. Vstupenky jsou za 89 Kč.

Diváci uvidí mj. předpremiéry pěti distribučních filmů, vedle Profesionální manželky také Na mamuta!, Druhý svět, Cesta za horizont rumunského režiséra Alexandra Iordacheska a snímek Christopha Honorého Krásná Julie, volně inspirovaný románem Kněžna de Cleves.

Další sekcí bude retrospektiva francouzsko-izraelského režiséra Amose Gitaie, dále soutěžní Výběr české kritiky, kde nejlepší z deseti snímků získá Cenu diváků.

Publikum může hlasovat v kině či na stránkách festivalu. V sekci Filmové hity budou uvedeny nejlepší tituly posledního roku, jako Bílá stuha, Iluzionista, komedie (K)lamač srdcí, dokument Mimina a nový Bessonův snímek Tajemství mumie. Poslední sekcí budou 29. a 30. listopadu Večery krátkých filmů.

Přehlídku v Praze zakončí 1. prosince road-movie Na Mamuta! režiséra Benoîta Delépina a Gustava Kerverna s Gérardem Depardieuem v hlavní roli čerstvého důchodce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám