Hlavní obsah

Tipy Zdeňka Zahradníka

Právo, PP, rm. jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skladatel a hudební režisér Zdeněk Zahradník uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Readčkními tipy je kniha rozhovorů Miloše Rejchrta s Jiřím a Zdenou Tichotovými a koncertní album Team.

Článek

Tipy Zdeňka Zahradníka

Čtu: Mojí oblíbenou literaturou jsou knížky Ericha von Dänikana. Myslím, že od něj mám všechno. Líbí se mi jeho odvaha. Nebojí se přijít s myšlenkami, které jsou logické a jen zkostnatělá věda je nechce připustit.

Poslouchám: Poslouchání je moje profese. Jako hudební režisér jsem právě dokončil jubilejní sté album cembalistky Zuzany Růžičkové. Nahrávala ho s Ivanem Ženatým. Jde o houslové sonáty Johanna Sebastiana Bacha.

Viděl jsem: Už dlouho jsem neviděl žádný film, ale v Provances jsem nedávno navštívil výstavu českých malířek Jitky Štenclové a paní Kohnové. Právě její obraz Labyrint světa a ráj srdce na mě v prostředí staré vesnice se středověkým klášterem zapůsobil nejvíc. Z českých výstav můžu vřele doporučit výstavu obrazů Oty Janečka v galerii na pražském Karlově náměstí. 

Team: Live in Praha

Jarní koncertní turné slovenské skupiny Team vyvrcholilo vystoupením v pražské T-Mobile Areně poté, kdy musel být přesunut termín dvou původně zamýšlených zastavení v Lucerně, neboť zpěvák Pavol Habera přišel během předcházejících koncertů o hlas. Doléčil se ale svědomitě: na pódiu v Praze exceloval jako na deskách či nejlepších vystoupeních v minulosti. Publikum mu v mnoha okamžicích s chutí vypomohlo, protože Team nabídl hned patnáct proslulých hitů.  

Interkoncerts, 71:21

Na Točné

(Rozhovory Miloše Rejchrta s Jiřím a Zdenou Tichotovými)

Kniha vypráví o minulosti i současnosti legendy českého folku, souboru Spirituál kvintet. Minulosti je logicky věnováno nejvíce prostoru, což ale skalní příznivci jistě uvítají. Citlivé otázky odkrývají překvapivá fakta ze života kytaristy, textaře a vysokoškolského pedagoga Jiřího Tichoty (66), který od roku 1960 skupinu vede, i jeho životní partnerky, zpěvačky Zdeny (49), rozené Toskové. Poctivé svědectví o tom, jaké to bylo zpívat 40 let protestsongy, se nezastavuje ani před kontroverzemi okolo účasti na  festivalech angažované písně v Sokolově či vystoupení po referendu o vstupu do EU. Od Tichoty se čtenář dozví, že ani dnes nemusí Pinocheta, jak zábavné bylo mást ideologický dozor průpovídkami o "kostelu svatého Havla, co je teď zavřenej", ale také, že cenzura v roce 1989 úplně neskončila. Knihu doplňuje CD s 39 fotografiemi a 16 zvukovými stopami.

Kalich, 190 stran + CD

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám