Hlavní obsah

Hollywood a Bollywood nechtějí jen soupeřit, uzavřeli pakt o spolupráci

Novinky, Stanislav Dvořák

Američtí a indičtí filmoví producenti budou více spolupracovat, podporovat distribuci a koprodukční projekty. Indové byli také v Los Angeles vyzváni, aby sami více natáčeli v Hollywoodu.

Foto: Profimedia.cz

Bollywoodská tanečnice

Článek

Hollywood a Bollywood dnes vyrábějí většinu filmů na světě. I když se často píše i o rostoucí čínské kinematografii a stále větších rozpočtech tamních filmů, v zahraničí o ně není moc zájem.

Město Los Angeles, sídlo Hollywoodu, se nyní zavázalo ke spolupráci s Indy v jednom ze svých nejprestižnějších studií.

"Indie byla vždy fascinována Hollywoodem a tato dohoda nás posunuje blíže k sobě s cílem dělit se o nápady a zkušenosti v domácí a mezinárodní produkci filmů," řekl indický producent Bobby Bedi, podle kterého se už filmaři těší na spolupráci s Los Angeles.

Starosta Los Angeles Antonio Villaraigosa upozornil, že bollywoodské filmy už se u nich točí a doufá, že jich bude stále více. Počet koprodukcí v posledních letech roste, např. studio Dreamworks, spoluzaložené Stevenem Spielbergem, pracuje s velkým indickým hráčem Reliance ADA Group.

USA upozorňují na pirátství, Indové to moc neřeší

V dubnu Američané také iniciovali "alianci proti porušování autorských práv". V Indii i v dalších asijských zemích jsou rozšířené dva hlavní druhy pirátství.

Jednak jsou to falešná DVD a sdílení filmů, což tam v podstatě nikdo neřeší. Na druhé straně kradou studia i příběhy a natáčejí je v indických verzích, proti čemuž se Hollywood brání žalobami, často neúspěšnými.

Např. v roce 2009 žalovali Američané autory filmu, kteří prý doslova opsali celou komedii My Cousin Vinny (Můj bratranec Vinny) a natočili ji v místním jazyce jako Banda Yeh Bindaas Hai.

Jiná žaloba se týkala indického filmu Hari Puttar: A Comedy of Terrors. Zástupci filmu Harry Potter z firmy Warner Bros protestovali, že název Hari Puttar je příliš podobný americkému trháku, ale u soudu neuspěli. Žaloba byla zamítnuta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám