Hlavní obsah

Česká filharmonie oslaví Máchovy narozeniny Franzovou symfonií Radobýl

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ke dvoustému výročí narození básníka Karla Hynka Máchy zazní ve čtvrtek a pátek v pražském Rudolfinu na koncertě České filharmonie symfonická věta Radobýl. Autorem je všestranný umělec Vladimír Franz.

Článek

Autor symfonie, hudební skladatel a malíř Vladimír Franz, k ní říká: „Mácha mezi námi! Má skladba je monotematická, šlo mi o vytvoření portrétu nejednoduchého člověka v násvitu jediného uzlového bodu. Je vystavena na kontrastu střídání statických struktur s místy prudkého harmonického pohybu a dynamických zvratů.“ A dodal: „Zazní hudba hvězd a prostoru – tuto část jsem zamýšlel jako pozdrav Gustavu Mahlerovi – jubilantovi, který stejně jako Mácha přírodu miloval.“

Česká filharmonie řízená Ondrejem Lenárdem uvede na koncertě vedle Franzovy skladby kantátu J. B. Foerstra Máj (na text III. zpěvu Máje) a Májovou symfonii Vítězslava Nováka, která ve zpěvních částech rovněž vychází z Máchova Máje a veršů Vítězslava Hálka a Františka Branislava.

Reklama

Související témata:

Související články

Brněnský sbor uvedl Franzovu operu

V rámci oslav 30. výročí založení sboru Ars Brunesis Chorus se v sobotu v brněnské Redutě konala světová premiéra opery Vladimíra Franze Údolí suchých kostí,...

Výběr článků

Načítám