Hlavní obsah

Modiglianiho obraz se prodal za více než miliardu

Novinky, Stanislav Dvořák

Za zhruba 1,2 miliardy korun (68,9 miliónu dolarů) se prodal obraz nahé ženy La Belle Romaine od Amedea Modiglianiho na aukci v New Yorku. Je to dosud nejvyšší částka za dílo tohoto autora.

Článek

Podle aukční síně Sotheby's mělo o obraz zájem pět osob, které vyhnaly cenu vysoko nad oficiální odhad 40 miliónů dolarů (720 miliónů korun). Dílo, které vzniklo kolem roku 1917, nakonec získal účastník dražby, jehož jméno se tají.

"Jsme potěšeni výsledkem," řekl Simon Shaw ze Sotheby's. "Cena je víc než čtyřikrát vyšší než ta, za kterou se dílo prodalo v roce 1999."

Další obraz od Modiglianiho, Jeanne Hebuterne (jeden z prvních obrazů autorovy milenky), se prodal za 19 miliónů dolarů (cca 340 miliónů korun).

Modigliani žil v letech 1884 až 1920 a původně se zabýval sochařstvím. Později začal malovat a dnes je jedním z nejvyhledávanějších malířů. Studoval na akademii ve Florencii a pak v Benátkách. V roce 1906  se přestěhoval do Paříže, kde naplno rozvinul svůj moderní styl. Zemřel mladý kvůli tuberkulóze a také konzumaci alkoholu a hašiše.

Reklama

Výběr článků

Načítám