Hlavní obsah

Premiéry - The Social Network, Poznáš muže svých snů i Přežít svůj život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vstupuje do kin jeden z nejočekávanějších filmů letošního podzimu - drama Davida Finchera o vzniku Facebooku The Social Network, romantická komedie Woodyho Allena Poznáš muže svých snů, nebo animovaný snímek Jana Švankmajera Přežít svůj život.

Článek

The Social Network

Ve filmu The Social Network divákům režisér David Fincher a scenárista Aaron Sorkin umožňují nahlédnout do okamžiků, kdy vznikal Facebook, nejrevolučnější sociální fenomén nového století, prostřednictvím odlišných pohledů hyperinteligentních mladých mužů, kteří svorně tvrdí, že právě oni byli u toho, když Facebook vznikl.

Výsledkem je drama plné tvoření i destrukce, drama, které se zcela záměrně vyhýbá jediné interpretaci, ale místo toho poukazuje na rozpory v subjektivních výkladech událostí, aby tak zrcadlilo stále se měnící sociální vztahy, které jsou pro naši současnost charakteristické.

The Social Network, USA, 2010, 120 min., české titulky, režie: David Fincher, hrají:

Herci: Jesse Eisenberg, Rooney Mara, Bryan Barter, Dustin Fitzsimons, Joseph Mazzello...

Poznáš muže svých snů

Nový film Woodyho Allena zavede diváka, jak už je u tohoto tvůrce obvyklé, do spletité sítě rodinných a milostných vztahů.

Vášně, touhy, sny, neklid i stres vykolejí v životě nejenom manželský pár Alfieho a Helenu, ale i jejich dceru Sally s manželem Royem. Po té, co Alfie opustí Helenu, aby dohnal své mládí, se Helena odvrací od racionálního přístupu k životu a řídí se praštěnými radami kartářky. Sally, nespokojená ve svém manželství, se zamiluje do pohledného majitele galerie Grega a její manžel Roy, nervózně čekající na reakci na svůj poslední rukopis, se zblázní do tajemné ženy Die, kterou pozoruje z okna svého bytu.

You Will Meet a Tall Dark Stranger, USA/Španělsko, 2010, české titulky, režie: Woody Allen, hrají: Gemma Jonesová, Pauline Collinsová, Anthony Hopkins, Rupert Frazer, Kelly Harrisonová...

Přežít svůj život

Jan Švankmajer natočil animovanou komedii Přežít svůj život jejíž mottem je věta: „Sen je druhý život“.

Evžen, stárnoucí muž, žije dvojí život. Jeden v realitě a druhý ve svých snech. Chodí za psychoanalytičkou, která se mu pokouší vykládat, co jeho sny znamenají. Přijde na určitý rituál, který mu umožňuje kdykoliv navštěvovat své sny. Z nich se dozvídá o svém raném dětství, o vztahu k otci a matce. Když je pak svojí manželkou postaven před rozhodnutí mezi realitou a snem, odchází definitivně do svého snu.

Přežít svůj život, Česká republika, 2010, 105 min., české znění, režie: Jan Švankmajer, hrají: Václav Helšus, Klára Issová, Zuzana Kronerová, Daniela Bakerová, Emília Došeková...

Saw 3D

Jako každý rok kolem Halloweenu přichází do kin další díl brutálního hororu Saw. Tvůrci slibují, že letos je to naposled: „V dosavadních dílech Saw jsme ponechávali některá témata otevřená, tento díl ale bude skutečně poslední. Odpovíme v něm na všechny otázky, které si kdy fanoušci položili.“

Ústředním motivem je příběh skupiny přeživších, kteří unikli ze spárů šíleného vraha Jigsawa a hledají spásu u svého kolegy Bobbyho Dagena, muže, jehož temná minulost rozpoutá novou vlnu teroru.

Saw 3D, Kanada/USA, 2010, 90 min., české titulky, režie: Kevin Greutert, hrají:Tobin Bell, Costas Mandylor, Betsy Russellová, Cary Elwes, Sean Patrick Flanery...

Socialismus

Jean-Luc Godard, enfant terrible světové kinematografie natočil opus o nenaplněných ideálech západní společnosti plný kritické sebereflexe, nečekaných spojení, umělecké kreativity a vtipu.

Sourozenci Florine a Lucien se rozhodnou strávit svůj narozeninový den přemýšlením o významu slov Volnost - Rovnost - Bratrství. S dětskou upřímností položená otázka nedovoluje rodičům omezit se na otřepaná klišé, a tak rodiče a s nimi i tvůrci a diváci musejí bilancovat, odkud vzešly a kam dospěly tyto ideály.

Socialismus, Švýcarsko/Francie, 2010, 101 min., české titulky, režie: Jean-Luc Godard, hrají: Catherine Tanvier, Christian Sinniger, Jean-Marc Stehlé, Patti Smithová, Robert Maloubier...

Dva ve vlně

François Truffaut a Jean-Luc Godard: nerozluční přátelé, kteří psali o filmu radikálně a bez předsudků. Dali vzniknout filmovému hnutí, které natrvalo změnilo klima světového filmu. Objevili pro film Jean-Paul Belmonda. Tvůrci filmů jako Jules a Jim, Nikdo mě nemá rád nebo U konce s dechem.

Dokument, kterým nás provází mladičká hvězda evropského filmu Isild le Besco se věnuje především vzrušené atmosféře začátku šedesátých let a společné cestě obou režisérů ke slávě až jejich následnému dramatickému a nenávistnému rozchodu.

Dva ve vlně, Francie, 2009, 91 min., české titulyk, režie: Emmanuel Laurent, hrají: Anouk Aiméeová, Jean-Pierre Aumont, Charles Aznavour, Jean-Paul Belmondo, Jacqueline Bissetová...

For Semafor

For Semafor je dokument o putování hudebního publicisty a vydavatele Pavla Klusáka, dokumentaristy Míry Janka a fotografa Bohdana Holmíčka krajinou současné české hudební scény.

Na podzim roku 2009 se třiadvacet muzikantů a kapel na různých místech Čech pustilo do akce s názvem FOR SEMAFOR. Dokumentarista a kameraman Mirek Janek se proměnil v kronikáře. S malým štábem putoval po malých nahrávacích studiích, domácnostech, divadelních zkušebnách a chalupách, kde v intimitě, bez publika, hledali současní muzikanti sami za sebe tvar pro písně Suchého a Šlitra.

For Semafor, Česká republika, 2010, 80 min., české zněné, režie: Miroslav Janek

Hrají: Pavel Klusák, Miroslav Janek, kapely DVA, Wohnout, MIDI LIDI...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám