Hlavní obsah

Začíná filmový festival Mezipatra s Kvílením nebo Imaginárními láskami

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hraně vysokého a nízkého umění se odehraje 11. ročník festivalu Mezipatra. Mezinárodní přehlídka filmů s queer tematikou se bude konat 4. až 9. 11. v Brně a 11. až 16. 11. v Praze. Mezipatra zahájí snímek Kvílení režisérů Roba Epsteina a Jeffreyho Friedmana o beatnické legendě Allenu Ginsbergovi (v podání Jamese Franka). Zakončí je pak Imaginární lásky režiséra Xaviera Dolana. Snímek uvede herec Niels Schneider.

Článek

Mottem soutěžního festivalu je vysoké umění. „Tohle téma jsme si vybrali trochu s nadsázkou, protože představu o tom, co je kreativita a tvorba v galeriích a v hudebních síních, strukturujeme a dáváme do opozice k nízkému umění. A ptáme se i na to, jaký má v současné době umělec vztah nejen ke svému divákovi, ale i k institucím, v rámci kterých tvoří,“ řekl Právu ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Zařazeny jsou tak filmy britského choreografa Matthewa Bourna (Labutí jezero, Louskáček) nebo půlnoční pop-punková sekce s „nízkým až zcela nejnižším uměním“ prezentovaným například počinem Vykopni.

Součástí Mezipater bude multižánrový doprovodný program s výstavami, přednáškami nebo koncerty. Cena vstupenky na představení je 100 Kč, permanentka stojí 490 korun. Ozvěny festivalu se přesunou do Olomouce, Českých Budějovic, Plzně, Pardubic a Ostravy.

Reklama

Související témata:

Související články

V galerii Mánes si můžete tři měsíce hrát

V pražské galerii Mánes od 4. listopadu tři měsíce potrvá unikátní multižánrový festival Play, na němž si návštěvníci mohou hrát na workshopech, při projekcích...

V Jihlavě začíná festival dokumentů

V Jihlavě v úterý začíná mezinárodní festival dokumentárních filmů. Do 31. října uvede 274 filmů. Snímky budou soutěžit ve čtyřech sekcích.

Podzimní Sázavafest i se skupinou Nightwork

Šestý ročník Podzimního Sázavafestu, který navazuje na tradiční letní přehlídku Sázavafest, se letos uskuteční 13. listopadu v Kulturním Centru Vltavská...

Výběr článků

Načítám