Hlavní obsah

Až 20 % lidí se nemůže dívat na 3D televizi, varují vědci

Novinky, Stanislav Dvořák

Zatímco Hollywood a výrobci televizorů se třesou na boom 3D televizí a nové zisky, odborníci varují. S informací, že až 20 % lidí nebude moci 3D televizi využít kvůli zdravotním potížím, přišel list The Hollywood Reporter.

Článek

Pokud jste navštívili prezentace 3D televizí, které probíhají i v ČR, mohli jste se setkat s lidmi, kteří si při sledování obrazovky stěžovali, že je jim to nepříjemné, nebo se jim dělá přímo fyzicky špatně.

Pravděpodobně patří ke skupině, která se na 3D televizi nebude moci dívat, protože by trpěli bolestmi hlavy či závratěmi. Druhá skupina lidí, kteří si domácí 3D neužijí, jsou ti, kdo mají problémy s očními svaly nebo jsou barvoslepí.

Americká televize CBS už přiznala, že až dvacet procent populace bude mít s 3D televizí potíže. Studie přitom předpovídají, že už tento rok bude jen v amerických domácnostech asi 1,6 miliónu přístrojů s 3D efektem.

"Dlužíme veřejnosti výzkum týkající se dopadů na zdraví," uvedl již dříve David Wood z Evropské vysílací unie. Kalifornská univerzita a CBS už takové výzkumy dělají a tuší potíže.

Televize není kino

"3D má sice velký úspěch v Hollywoodu, ale jestli to jde převést na kabelovku a satelit a vysílat v televizi, to se ještě uvidí," uvedl minulý týden Bob Seidel ze CBS na odborné konferenci.

Podle jeho informací asi 8 až 10 % populace nemůže 3D efekt vůbec vidět kvůli problému s očním svalem a dalších deset procent bude mít zdravotní potíže. "Říct kolik procent to bude přesně, by vyžadovalo další výzkumy, ale může to být až 20," řekl Seidel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám