Hlavní obsah

V Národním muzeu mají vernisáž Cimrmanovy vynálezy

Novinky, Stanislav Dvořák

V pátek se dočkají příznivci Járy Cimrmana slavnostního otevření výstavy podivuhodných vynálezů v Národním muzeu v Praze. Přijde i Zdeněk Svěrák.

Článek

"Budou zde slavnostně odhaleny nejlepší exponáty, které se sešly na webových stránkách Sbírky odkazů Járy Cimrmana – projektu v rámci Oslav Prahy, který si dal za cíl vzdát originální hold zneuznanému českému velikánovi a jeho hlavním tvůrcům, Ladislavu Smoljakovi a Zdeňku Svěrákovi. Vernisáž začíná v 17 hodin," upřesnila Johanka Loučímová.

Široké veřejnosti bude výstava otevřena od 30. října 2010 až do konce letošního roku.

Na místě mohou návštěvníci obdivovat takové skvosty jako smeták na vymetání rohů, který ušetří mnoho zbytečných pohybů či inovativní „koštěp“ umožňující trefovat se do dřevěných terčů a zároveň průběžně uklízet vzniklé piliny. Příznivce moderních myšlenek jistě zaujme futuristický nočník, přímo přecpaný špičkovou technologií,

a znalci elegance ocení distingovanou kombinaci konve a stylové aktovky.

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš veřejnost na vernisáž cimrmanovských předmětů pozval slovy: „Všichni moc dobře víme, že se Jára Cimrman osobně znal s mnoha významnými génii a vlastenci, kteří stáli při založení našeho muzea, a pomáhal jim vytvořit jejich díla. Dokonce se traduje, že v Panteonu máme jeho nohu vymalovanou na jedné z lunet. Já osobně mám rád Cimrmanovu nezaměnitelnou osobnost, tvůrčího ducha a jednoduchý, leč trefný smysl pro humor. Myslím si, že nadsázka a trochu Cimrmanovského humoru patří i do Národního muzea."

Reklama

Výběr článků

Načítám