Hlavní obsah

Elton John vykouzlil s kamarádem z mládí jednu z desek roku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elton John se spojil s polozapomenutým americkým skladatelem, kytaristou a zpěvákem Leonem Russellem a na albu The Union se rozhodl ukázat, proč ho považuje za jeden ze svých vzorů. Výsledek jejich práce předčil očekávání.

Článek

Deska Eltona Johna, na které se podílí celá řada luxusních hostů kategorie A v podstatě ani nemůže být špatná. Vždyť ze seznamu muzikantů, kteří se s Eltonem vydali prozkoumávat spojnice rocku, popu a gospelu, doslova přechází zrak.

Je tu Neil Young, Brian Wilson nebo Booker T. Jones, obrovská legenda černé muziky, která patřila k pilířům studiových alb labelu Stax v šedesátých a sedmdesátých letech. Také mladší blues-funkový kytarista Robert Randolph je zasvěceným znám jako špičkový muzikant, jehož věhlas roste. A těžká váha nakonec - producentem alba není nikdo menší než mistr T-Bone Burnett, který povolal do zbraně ještě gospelový sbor.

Sám Elton je na novince bluesovější než kdy jindy, přesvědčivě se chápe žánru, kolem kterého se opatrně točí už řadu let a ukazuje, že není žádným vyčpělým pop zombíkem z minulosti. Doprovází ho nepřeplácaná medově táhlá kytarová sóla, klavír a hammondky a v pozadí citlivě dozvukuje sbor, který je slyšet pouze tam, kde je to potřeba. Album The Union navíc neobsahuje žádnou "vatu". Je obtížné mluvit o hlavním hitu alba, protože hitů je tu snad deset za sebou. Jedna z desek roku 2010.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám