Hlavní obsah

Kvůli Hobitovi se otřásá novozélandský dolar

Novinky, Stanislav Dvořák

Jde pravděpodobně o první případ v historii, kdy jeden film viditelně ovlivnil měnu konkrétního státu. List The Hollywood Reporter informoval, že novozélandský dolar klesl kvůli spekulacím, že se ze země odsune natáčení megafilmu Hobit, které představuje investici cca půl miliardy amerických dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Hollywood Nový Zéland potřebuje zejména kvůli fantastickým přírodním lokacím.

Článek

Ministři novozélandské vlády se chtějí tento týden setkat s vedením firmy Warner Bros. a definitivně rozhodnout, za jakých podmínek se bude točit.

Údajným tématem schůzky má být i přesun produkce do Velké Británie či jinam do Evropy. Mluvčí další zainteresované filmové společnosti, New Line Cinema, řekl, že vše je otevřené.

Kdo tu lže?

Komentář listu The Hollywood Reporter ale naznačuje, že ve skutečnosti se nikdo přesunovat nechce a producenti spíše zkoušejí blafováním vytáhnout z vlády finanční pobídky, které dnes hrají významnou roli při rozhodování, kde se bude film točit.

Lidé mezitím pořádají demonstrace ve městech a na různých místech Nového Zélandu, která souvisí s natáčením Pána prstenů nebo Hobita. Jejich účelem je prý ukázat filmovým společnostem, že o ně místní stojí.

Celý spor, který vyvolal zvěsti o přemístění natáčení, se týkal údajně nevýhodných smluv pro novozélandské pracovníky, kteří nejsou v odborech. Skončil před pár dny, kdy se několik novozélandských a zahraničních organizací dohodlo, že odvolají zákaz práce pro všechny odboráře.

Komentáře se nyní rozcházejí v tom, jestli producenti nabídli slušné podmínky pro místní už před výhrůžkou odborů, nebo až potom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám