Hlavní obsah

Přehlídku českých filmů chystá festival v New Yorku

V New Yorku se v listopadu pojedenácté představí nové české filmy. Tradiční festival nabídne sedm snímků, z toho tři budou mít severoamerickou premiéru.

Článek

Mimo jiné se na něm objeví i film Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka, který se za Česko uchází o nominaci na Oscara. Informovala o tom kurátorka přehlídky Irena Kovářová. Letos se české snímky představí v Českém centru a v kině Film Forum na Manhattanu. Tamní projekce snímku Kawasakiho růže za účasti režiséra 27. listopadu přehlídku uzavře.

Hřebejkovi ale bude 4. listopadu patřit i úvod přehlídky. Zahájí ji totiž severoamerická premiéra jeho záznamu soudobého operního představení o procesu s Miladou Horákovou nazvaného Zítra se bude… tvůrců Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila.

Další premiérou nového českého filmu v Severní Americe, kterou festival nabídne, bude film 3 sezóny v pekle režiséra Tomáše Mašína. Režisér se také zúčastní projekce svého filmu v BAMcinématek na závěr první části přehlídky. Na severoamerickém kontinentu se poprvé představí i film Zoufalci, jejž režírovala Jitka Rudolfová.

Dále přehlídka nabídne dokument Lukáše Přibyla Zapomenuté transporty do Polska a dva krátké filmy, jež zvítězily na loňském Famufestu. Prvním je polodokumentární snímek Rozálie Kohoutové Roma Boys, který se věnuje problematice menšiny uvnitř menšiny, konkrétně homosexualitě v romské komunitě. Druhým je dokument Alda o ženě postižené Alzheimerovou nemocí od režisérky Viery Čákanyové.

Přehlídka nových českých filmů, již pořádá České centrum ve spolupráci s BAMcinématek a Film Forem, má letos netradičně dvě části.

Reklama

Související témata:

Související články

Jan Švankmajer animoval psychoanalýzu

Nový film Jana Švankmajera Přežít svůj život kombinuje hrané scény s animací, jakou už hned tak v kinech neuvidíme: „Je to papírkový film. Počítač sloužil jen...

Výběr článků

Načítám