Hlavní obsah

Elán zabodoval hity i některými novinkami

Právo, Jaroslav Špulák

Elán je nevyzpytatelná kapela. Jeho koncerty jsou takové i makové, pročež divák nikdy neví, v jaké formě jej zastihne. Středeční večer naštěstí patřil k těm podařeným.

Článek

Přijeli představit své nové album Anjelská daň, které na akci premiérově prodávala, také připomenout své dlouhověké hity (proto byla hala plná fanoušků v nejlepších letech), představit zajímavě koncipovanou scénu a v neposlední řadě polepšit svým kontům, neboť ku cti téhle partě patří, že se nestydí hovořit i o odměně, kterou za své koncerty žádá.

Podpořit ji přišlo nějakých jedenáct tisíc diváků, což v praxi byla naplněná O2 Arena. Když jim v osm večer (koncert začal skutečně na minutu přesně) formace promítla videoklip z osmdesátých let a potom načala více než dvouhodinový koncert trochu utahanou písničkou Od Tatier k Dunaju, na uvítanou je vlastně kapánek zaskočila.

Věci si totiž teprve „sedaly“, a tak se z reprobeden linula malá zvuková blamáž, Jožo Ráž zpíval intonačně nepřesně a kapela zněla znaveně.

Rozjela se až po chvíli, s prvními blahoslavenými hity. Zazněly písně Kamaráti, Vymyslená a Ulica, nálada se znatelně zvedla, pěvecké party se zapouzdřily na solidní úrovni a zvuk z reprobeden byl kompaktní.

V tu chvíli nastaly žně prověřeným hitům i vcelku úspěšné pokusy „vysvětlit“ posluchačům, že písničky z nového alba stojí zato. Životnost při prvním českém koncertním provedení prokázaly například Smutný Ír, Rockerhotel nebo Sto rozchodov.

Scéna, která koncert rámovala, se nejprve přihlásila jednou skromnou promítací stěnou, aby se tato postupně rozrostla o druhou a posléze otevřela obrazovému doprovodu celou zadní část. Nepůvodní, nicméně příjemné bylo, když se Vašo Patejdl za doprovodu ochranky přesunul k piánu uprostřed haly, odkud v podstatě sólově zahrál písničky Ja viem a Ak nie si moja.

Sklidil zato velký aplaus, ve kterém byla nesporně zakomponována i odměna za to, že byl ze všech tří zpěváků Elánu (kromě něho a Ráže ještě Jano Baláž) ten večer nejjistější. Jeho hlas má totiž stále zajímavě jiskřivou barvu, stejně tak intonační jistotu.

Elán pak dovedl koncert do vítězného konce skrz sérii písničkových tutovek, které zejména v závěru sázel již velmi uvolněně, vědom si faktu, že se mu toto pražské zastavení podařilo bezezbytku opanovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám