Hlavní obsah

Slovanská epopej ještě v úterý památkou byla, ve středu už ne

– Praha
Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

U Muchovy Slovanské epopeje není nic jisté. Několikaměsíční spor o to, kde plátna nakonec budou viset, se rozšířil o další nejistotu. Je dílo, či není národní památkou? V úterý 19. října byla epopej prohlášena za památku, o den později už není platné ani toto tvrzení.

Článek

Slovanská epopej Alfonse Muchy se zatím památkou nestala, ministerstvo kultury (MK) ve středu upravilo informaci z úterý 19. října, na poslední chvíli prý dorazil rozklad Prahy. Následuje tedy nová patnáctidenní lhůta, než ministerstvo na rozklad zareaguje a  rozhodnutí vstoupí v platnost. Rozklad Prahy je prý spíše formální, nelíbí se jí v textu rozhodnutí určité formulace.

"Ministerstvo kultury asi námitce vyhoví a návrh rozhodnutí upraví," oznámil mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík. Pražský radní Ondřej Pecha (ODS) řekl, že Praha požádala ministerstvo o upřesnění některých formulací. Podle něj z rozhodnutí jednoznačně nevyplývá, že unikátnost obrazů je v tom, že jde o kompletní soubor a že obrazy nebyly "rozprášeny". "Jinak ale souhlasíme úplně ve všem a návrh akceptujeme," uvedl Pecha.

Rozhodnutí ministerstva údajně neovlivní stěhování epopeje

Ještě v úterý odpoledne Brunclík tvrdil, že se nikdo z aktérů proti návrhu ministerstva neodvolal. Ve středu uvedl, že rozklad přišel úřední cestou až dnes ráno, ale razítko nese datum 18. října, které ještě odpovídá lhůtě, dokdy bylo možné se k návrhu vyjádřit.

Jakmile rozhodnutí vstoupí v platnost, bude muset vlastník, tedy Praha, oznamovat veškeré změny užívání a nakládání s památkou obecnímu úřadu, tedy Praze. V tomto konkrétním případu budou v kontaktu především památkový odbor pražského magistrátu a Galerie hlavního města Prahy.

Nutnost vydávat stanovisko se netýká přesunu z jednoho veřejného místa na druhé. To, že se epopej stane památkou, tedy s největší pravděpodobností nezastaví stěhování obrazů z Moravského Krumlova do Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám