Hlavní obsah

Klasici moderního malířství v pražském Veletržním paláci

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeňské muzeum Albertina představuje do 7. ledna v pražském Veletržním paláci osmdesát děl klasiků moderního malířství 20. století ze sbírky Rity a Herberta Batlinerových, kteří patří mezi přední umělecké mecenáše.

Foto: Peter Kováč, Právo

Claude Monet: Lekníny (1917–1918) z probíhající výstavy v pražském Veletržním paláci

Článek

Pražská Národní galerie získala kolekci nazvanou Monet–Warhol mj. jako odměnu za zápůjčky svých obrazů na velké projekty Albertiny, třeba výstavu Vincenta van Gogha nebo bilanci tvorby francouzských impresionistů.

Češi zvyšují návštěvnost Albertině

Ředitel Albertiny Klaus Albrecht Schröder řekl na tiskové konferenci v Praze, že zapůjčení Batlinerovy kolekce je i poděkováním za pozornost, jakou Češi věnují jejich vídeňskému muzeu. „Průměrná denní návštěva Albertiny je dva až tři tisíce lidí. Když je v České republice svátek, zvyšuje se toto číslo až na dvanáct tisíc,“ uvedl.

Ve sbírce Rity a Herberta Batlinerových najdeme obrazy impresionistů, fauvistů, ruské avantgardy, díla německého expresionismu, suprematismu, surrealismu, poválečné abstrakce i figurace, pop-artu a nové německé malby.

Monet, Warhol i Filonov

Asi nejhledanější budou ve Veletržním paláci Lekníny Clauda Moneta, tajemná Zakletá krajina Reného Magritta, otisk těla modelky z akcí „nového realisty“ Yvese Kleina, slavná série Elektrické křeslo od Andyho Warhola, portréty a figurální kompozice Alexe Katze či soubor podivuhodných děl ruského malíře Pavla Filonova. Kolekce má všechny přednosti i tradiční nedostatky soukromé sbírky.

Herbert Batliner, lichtenštejnský právník a finančník, sbírá výtvarné umění už půl století a výběr obrazů je dán jeho osobním vkusem, ale i možnostmi toho, co se dá na uměleckém trhu sehnat. Stranou jeho zájmu je třeba minimalismus a konceptuální umění, naopak ho vždy nejvíce zajímala díla vyjadřující emoci forem a barev. Z tohoto hlediska je výstava ve Veletržním paláci velkou atrakcí.

Není tam nic nudného, nic, co by bylo nutné složitě studovat či „chápat v kontextu“, jak zní oblíbená fráze těch, kteří obhajují prázdnotu v současném umění. Divák má i dost prostoru, aby objevil poetiku obrazů, které by jinde přehlédl. Výstava z Vídně je nejen zajímavá, ale i inspirativní a v rozsáhlých prostorách Národní galerie působí skoro lépe než v samotné Albertině.

Stojí za to vypravit se kvůli ní do Veletržního paláce, i když většina českých zájemců o umění celou kolekci už viděla ve Vídni, neboť tu byla v rámci výstavy Vincenta van Gogha i francouzských impresionistů.

Michelangelo v Albertině

Vedení pražské Národní galerie plné vstupné na výstavu sbírky Rity a Herberta Batlinerových stanovilo na 200 korun, pokud chce divák vidět výstavu plus sbírky moderního umění ve Veletržním paláci, platí 250 korun.

K tomu lze jen dodat, že ve stejné době lze za 232 korun navštívit celou vídeňskou Albertinu, která vám nabídne mj. světovou senzaci v podobě první souborné výstavy kreseb renesančního sochaře Michelangela a tematickou expozici o motivech míru a svobody v díle Pabla Picassa, připravenou v kooperaci s anglickou Tate Liverpool.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám