Hlavní obsah

Angelinu Jolie vypoklonkovali z Bosny, nemá povolení točit

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká herečka Angelina Jolie narazila u bosenských úřadů. Svůj režijní debut se chystala točit v Sarajevu, ale tamní ministerstvo kultury ji zamítlo povolení.

Článek

Ministerstvo sdělilo, že projektu neudělilo povolení proto, že k žádosti nebyl připojen scénář, což požaduje zákon. Navíc proti němu protestuje jedna organizace sdružující oběti války.

Angelina Jolie ve filmu nehraje, chce ho jen režírovat. Prý jde o válečnou romanci z devadesátých let, jejímiž hrdiny jsou Srb a žena z Bosny. Objevily se také neoficiální informace, že mužská postava má být voják, který ženu, snad muslimku, znásilní.

To vyvolalo velké vášně ve sdružení ženských obětí války, které už předem vyhlašuje, že film bude zkreslovat historii. Podle informací BBC bylo po návštěvě sdružení na ministerstvu kultury zrušeno povolení, které bylo předtím bez problémů uděleno.

"Už nemají povolení točit v Bosně. Dostanou ho, až pošlou scénář s příběhem, který se bude lišit od toho, co nám sdělili lidé, kteří ho četli," řekl ministr Gavrilo Grahovac.

Nesuďte mě předem, brání se Angelina

Angelina Jolie vyzvala aktivistky, aby nesoudily film předtím, než ho uvidí, a zástupce produkční firmy Scout Film uvedl, že už scénář na ministerstvo poslali.

"Je to love story, ne politické prohlášení," řekla herečka o svém režijním debutu před pár týdny. Sarajevo osobně navštívila a zajímala se o to, jak pomoci vracejícím se válečným uprchlíkům.

O válečně-romantické drama se už Angelina Jolie pokusila v Hranici zlomu z roku 2003. Ačkoliv film slibně začínal, celkově spíše zklamal a kritika mu vyčítala řadu klišé, přehnané dojímání a často opakované prvoplánové "smutné oči".

Reklama

Výběr článků

Načítám