Hlavní obsah

Nová CD - Hana Hegerová, Xindl X i Miroslav Horníček

Na pultech obchodů s hudbou se tento týden objeví nová deska první dámy českého šansonu Hany Hegerové Mlýnské kolo v srdci mém, dále vychází novinka písničkáře známého pod jménem Xindl X, nebo audiokniha Dobře utajené housle Miroslava Horníčka.

Článek

Hana Hegerová: Mlýnské kolo v srdci mém

Hana Hegerová se v úctyhodném věku devětasedmdesáti let pustila do nazpívání nové nahrávky Mlýnské kolo v srdci mém. Od její poslední desky Potměšilý host uběhlo již třiadvacet let, za tu dobu se jí v šuplíku nashromáždilo mnoho písniček a textů, které stály za zaznamenání.

Paní Hana tak nazpívala vytouženého Moustakiho, Gainsbourga, Barbaru, Mayereau, Legranda nebo Ferreho. Textaři Jiřina Fikejzová, Pavel Vrba, Jaromír Nohavica (ten si onu Starou píseň s HH také zazpíval), Jiří Dědeček, Jan Jiráň, ale také Lubomír Feldek, Pavel Cmíral nebo z odkazu Pavel Kopta a Eva Janovcová nepochybně velice přispěli k celkové síle vyznění alba.

Klavírista, skladatel a hudební producent Petr Malásek přizval do studia především muzikanty s pódiovou zkušeností i lidským kontaktem se zpěvačkou. Zvukově křišťálově vytvořili prostředí pařížské kavárny, provensálské vinárny i pražského jazzového klubu těsně po zavíračce.

Supraphon

Xindl X: Praxe relativity

Písničkář Xindl X přichází po dvou letech od svého debutu s novým albem Praxe relativity. Album natočené pod vedením producenta Dalibora Cidlinského jr., který stojí za posledními deskami Tomáše Kluse, Daniela Landy nebo Jaromíra Nohavici si klade za cíl odhalit další hudební tváře tohoto písničkářského fenoménu, který začínal jako „rapper s kytarou“ a v mnohém nabízí ještě víc.

Textově si drží vysoko nastavenou laťku generační výpovědi debutu a hudebně překvapí svou žánrovou pestrostí, od šansonu, přes country k hard core a nezalekne se orientálního popu.

Championship Records

Robbie Williams: In And Out Of Consciousness

Přerušení sólové kariéry a opětovné připojení se k domovské kapele Take That dalo Robbie Williamsovi záminku k vydání rekapitulačního alba, na než nashromáždil vybrané písně z let 1990 – 2010. Na dva disky se nakonec vměstnalo devětatřicet písní a to včetně bonusové novinky Shame. Nechybí songy jako No Regrets, Let Me Entertain You, Millenium, Feel, Angels, Rock DJ, She's The One, Somethin' Stupid, Supreme, Strong, Let Love Be Your Energy, She's Madonna, Bodies, Tripping...

Album existuje také ve verzi s DVD, na kterém je 39 videoklipů a další bonusový materiál. Tato edice v speciálním obalu obsahuje záznam exkluzivního koncertu na Velodromu v Berlíně, který Robbie odehrál v říjnu roku 2005.

EMI

NiceLand: God Has Her Ways

Po úspěšné prvotině Little Black Book přichází indie kapela NiceLand s novinkou God Has Her Ways. „Název alba je taková slovní hříčka o tom, že cesty boží jsou nevyzpytatelné, zvlášť, pokud je bůh ženská,“ vysvětluje frontman Michal Motyčka.

Ovšem od debutu se novinka značně liší: nejde už o posmutnělý folk, ale hutnější kytarové věci a zabrousí i do ambientu a electro. Na výsledné podobě má zásadní vliv Amák (ex-Sunshine), dále produkčně vypomohli zpěvák Sunshine Kay Buriánek a kytarista The Prostitutes Martin Přikryl. Ve skladbě Laugh All You Want si zahostoval frontman kapely Sunflower Caravan Andy Čermák, který je zároveň spoluautorem. Do dvou písní nahráli smyčce i členové České filharmonie. Na albu se objeví i zahraniční host, svůj hlas jedné z nahrávek – trochu nedobrovolně – propůjčil americký herec Mel Gibson.

Championship Records

The Orb feat. David Gilmour: Metallic Spheres

Projekt s názvem Metallic Spheres spojil britskou hudební skupinu The Orb, hrající ambient a house music s bývalým členem Pink Floyd Davidem Gilmourem, a přinesl tak kytarové základy do elektronické hudby. Vznikl tak unikátní počin, který je na albu rozdělen do dvou částí Metallic Side a Spheres Side, přičemž se každá z nich se ještě dělí na pět podčástí.

Album vychází na standardním CD, na 2LP a v limitované deluxe edici s bonusovým CD.

Sony Music

Miroslav Horníček: Dobře utajené housle

Knihu Dobře utajené housle napsal Miroslav Horníček v roce 1967 a načetl o čtyři roky později. Pro psaný i mluvený projev autora a interpreta v jedné osobě je typický, příznačný a propojující kultivovaný a ironický humor.

Ono ideální spojení je navíc představeno i obsahově. Jde v prvé řadě o střet myšlení muže a ženy. Na konkrétních situacích z vlastního rodinného života demonstruje Miroslav Horníček rozdíly přístupu k drobným denním událostem i k jejich řešení. Ze třinácti zde načtených povídek zvláště titulní povídka dobře charakterizuje jemnost úsměvu, jímž Horníček nahlíží na každodenní zvláštnosti soužití dvou lidí – někdy i navíc psa, dítěte, přátel nebo příbuzných.

Supraphon

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám