Hlavní obsah

Indie novinky: romská balada s Kelarovou, Tara Fuki, Dva

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímá-li vás, co se děje mimo "velký" hudební průmysl, je tu pro vás pár tipů. Ida Kelarová s Desiderius Dužda nově zpracovali romské balady a své novinky vypouštějí i lovci zvuků Dva a kritikou oceňovaní alternativci Tara Fuki.

Článek

Jméno Ida Kelarová už je samo o sobě zárukou jisté kvality. Kdo zná např. její poslední romské album Aven Bachtale, které zní "jazzy" a současně tak divoce, jak jen to jde, mohl by najít zalíbení v projektu Romská balada.

K němu si hlavní aktéři přizvali mladého pianistu a skladatele Tomáše Kača a Škampovo kvarteto. Muzikanti pocházející z různých oblastí natočili desku mimo běžné žánrové škatulky.

Alternativní Dva, neboli Bára Kratochvílová a Jan Kratochvíl, získali nominaci na Anděla za desku Fonók. Tentokrát hledali pro album Hu inspiraci v tropických krajích. Elektronika, zvuky ostrova Reunion, akustické hudební nástroje i český les, zvířata a různé předměty nacházejí uplatnění v této nezařaditelné hudbě.

Violoncelloví Tara Fuki přicházejí s novinkou Sens. "Na posledním albu jsme měly spoustu hostů a na "Kapce" samply, které do některých písní vymyslel Mario Buzzi. Chtěly jsme zase udělat nahrávku samy dvě, ale protože na koncertech používáme krabičky s loopem a efekty, tak na novém albu jsou použity cella i zpěvy ve vícehlasech a ve dvou písních taky různé perkuse," říká Dorota Barová.

Reklama

Výběr článků

Načítám