Hlavní obsah

Staroměstský orloj oslavil 600. narozeniny velkolepě, přišly stovky lidí

Novinky, Lucie Poštolková

Staroměstský orloj v Praze oslavil grandiózně 600. výročí se stovkami lidí. Přímo na budovu radnice se promítaly pomocí vizuální projekce motivy spojené s historií orloje, od Petra Parléře až po umístění kalendářní desky od Josefa Mánese.

Článek

Ke Staroměstskému orloji vzhlíželo přibližně několik tisíc Čechů a cizinců. Vizuální projekce představila orloj od jeho vzniku, po husitké války, německou okupaci až po popravení 27 českých pánů.

Chytrá hra světla pohybovala stíny a vytvářela tak dojem ubíhajícího času. Iluze deště byla tak silná, že se někteří ohlíželi, jestli skutečně neprší. "Tatí, podívej tam letí opravdickej pták," volal malý kluk v hledišti, když se na radnici promítal let malé holubice, která vypadala jako živá.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Promítané světlo na Staroměstský orloj jako by dopadalo skrz věž.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Promítaná projekce na Staroměstský orloj připomíná vládu Jiřího z Poděbrad.

Jednotlivé části projekce představily divákům významné kapitoly z dějin této památky. Od architektonického plánu přes kamenickou práci Petra Parléře až po umístění kalendářní desky od Josefa Mánese.

Projekce ukázala také útroby orloje. Působivě zpracované byly dramatické události - husitské války, popravu pražských pánů až po poškození Orloje při osvobozování Prahy v roce 1945.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Čas před prvním promítáním odpočítávaly digitální hodiny.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Promítané projekce na Staroměstský orloj

Námět vytvořila pražská produkce Tomato production, na scénáři pak spolupracovali výtvarníci ze seskupení The Macula, které se zabývá převážně mappingovou produkcí. Nyní již třetím měsícem vytváří 2D a 3D animace, z nichž bude pásmo poskládáno.

Historie Staroměstského orloje

Hodiny na Staroměstské radnici existovaly již v roce 1402, ale až v roce 1410 zde byl hodinářem Mikulášem z Kadaně pravděpodobně podle návrhu astronoma Jana Ondřeje sestrojen orloj.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Promítané projekce na Staroměstský orloj

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Promítané projekce na Staroměstský orloj ukazují jak asi mohl vypadat první nákres celé koncepce.

Staroměstský orloj prošel mnoha přestavbami a vylepšeními. Kamenická výzdoba orloje je pravděpodobně dílem kamenické huti Petra Parléře, která v Čechách působila do roku 1420. V druhé polovině 16. století upravil a zdokonalil orloj Jan Táborský z Klokotské Hory.

V roce 1866 byla osazena kalendářní deska od Josefa Mánesa se symboly zvěrokruhu, měsíce a se znakem Starého Města pražského. Ke konci 2. světové války během Pražského povstání byl orloj značně poničen a jeho obnovení si vyžádalo celkovou rekonstrukci.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Motivy od Josefa Mánese

Orloji dominuje astronomický ciferník a pod ním kalendářní deska. Na astronomickém ciferníku, odvozenému od astrolábu, je možno odečíst různé časy, astronomické cykly, polohu Slunce a kterým souhvězdím zvířetníku právě prochází, polohu Měsíce nad nebo pod horizontem, jeho fázi a postavení vzhledem ke Slunci.

Z kalendářní desky je možno odečíst aktuální měsíc, den a náboženské svátky. Nad astronomickým ciferníkem jsou dvě okna, v nichž se pohybují apoštolové. Orloj je dále doplněn sochami po okrajích, bustou anděla mezi okny apoštolů a ozvučeným kohoutem v horní části nad okny.

Foto: Profimedia.cz

Video mapping

Video mapping, neboli projekce na budovy, je ve světě rok od roku populárnější umělecké odvětví, které si získává stále početnější publikum také v České republice. Budova, na kterou je mapping připravován, je vždy laserově zaměřena, animace se připravují přímo „na míru“ každému domu nebo projekčnímu prostoru zvlášť. Vzniká tak pokaždé unikátní audiovizuální dílo.

Sobotní večer uvidíte na Staroměstském orloji v Praze od 19.30 do 22 hodin. Jednotlivá promítání se uskuteční vždy po 30 minutách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám